Polské úřady budou před novým filmem Hollandové pouštět spot o pohraničnících

foto Polská režisérka Agnieszka Hollandová před premiérou svého filmu Hranice na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách, 5. září 2023, 

Varšava - V polských klubových kinech diváci před novým filmem režisérky Agnieszky Hollandové Hranice (Zielona granica) uvidí spot o pohraničnících, který připravilo ministerstvo vnitra. Dnes to řekl náměstek resortu Blažej Pobožy, napsal portál gazeta.pl. Snímek Hollandové, který se věnuje migrační krizi na polsko-běloruské hranici a který nedávno získal Zvláštní cenu poroty na festivalu v Benátkách, odsuzují národní konzervativci vládnoucí v Polsku.

Pobožy o filmu, který prý ještě celý neviděl, řekl, že je to "ošklivý výsměch..., který očerňuje dobrou pověst polského pohraničníka". Křivdí prodle něj institucím polského státu i Polákům. Ministerstvo vnitra proto rozhodlo, že v klubových kinech v celém Polsku bude před filmem divákům pouštěn klip, který "ukazuje kontext hybridní války (Běloruska proti Polsku), průběh migrační krize a řešení, která úřady přijaly, aby zajistily bezpečnost Polek a Poláků". Pobožy nedokázal říct, v kolika kinech návštěvníci spot ministerstva uvidí.

"Ještě než kdokoliv ten film viděl, už na něj měl názor. Je to bezpráví a cenzura," řekla Hollandová portálu onet.pl o záměru pouštět spot hájící pohraničníky. "V žádné demokratické zemi by se nic takového nemělo stát.... Neočekávala jsem, že půjdou takhle daleko," dodala jedna z nejznámějších polských režisérek, která již delší dobu kritizuje nesmlouvavý postoj polské vlády vůči uprchlíkům a migrantům.

Polští novináři uvažují, jak může stát donutit klubová kina klip vysílat. Není vyloučené, že Polský institut filmového umění může odmítnout finančně podpořit Sdružení klubových kin. Zástupci sítí komerčních kin dali najevo, že spot promítat nebudou, píše gazeta.pl.

Film Hranice, který vznikl s účastí českého Státního fondu kinematografie a v koprodukci České televize, má předpremiéru dnes v Krakově, oficiálně se začne v kinech promítat od pátku. Týká se migrační krize na polsko-běloruské hranici, která kulminovala na podzim a v zimě 2021, kdy se tam tlačily tisíce lidí z krizových oblastí. Polská vláda obviňuje režim běloruského diktátora Alexandra Lukašenka, že tyto lidi využil jako zbraň v hybridní válce proti Polsku a Evropské unii. Nevládní organizace přinášely informace o tom, že polští pohraničníci leckdy zatlačovali běžence zpátky na běloruskou stranu hranice nebo je odmítli nechat zažádat o azyl. Podle lidskoprávních aktivistů v hraniční zóně přišly o život desítky běženců.

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro film přirovnal k nacistické propagandě a ozvaly se proti němu také odbory zastupující pohraničníky. Ty připomněly heslo polského odboje z dob druhé světové války "Jenom svině sedí v kině", které mělo Poláky odradit od návštěv kin a sledování nacistických propagandistických filmových týdeníků. Polský konzervativní prezident Andrzej Duda ve středu řekl, že se pohraničníkům nediví, že toto heslo v souvislosti s Hranicí použili. Připustil zároveň, že film neviděl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 13.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je pondělí 13. května 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď