Ukrajinci útočili na Krym obávanými raketami. Expert vysvětlil, jak oklamali ruskou obranu

Následky ukrajinského útoku na velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu

Útok na Sevastopol

Ukrajinské síly v pátek zasáhly velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu na poloostrově Krym. Podle Moskvy obrana sestřelila pět raket, které mířily na Sevastopol. Kyjev to zpochybňuje, ale podle vojenského experta nemusejí Rusové nutně lhát. Jen dost možná sestřelili něco úplně jiného, než chtěli — falešné návnady, díky kterým se ničivé rakety Storm Shadow dostaly až do cíle.

K útoku na sídlo ruské Černomořské flotily jsme použili rakety Storm Shadow, potvrdilo ukrajinské velení vzdušných sil stanici Sky News. Tyto střely ale nejsou ve výzbroji ukrajinských sil žádnou novinkou, z Británie doputovaly už na jaře. Jak je tedy možné, že Rusové na Krymu nebyli schopní ochránit tak důležitou budovu?

ČTĚTE TAKÉ: Munice je příšerná, nemáme nic, zoufají si ruští vojáci. Na frontě umírají po pěti měsících

Možnou odpověď přináší izraelský vojenský expert David Sharp. Podle něj totiž společně se Storm Shadow vypustili Ukrajinci klamné střely, které odvedly pozornost ruské protivzdušné obrany. Přitom už za normálních okolností je obávané rakety Storm Shadow, případně jejich francouzskou verzi SCALP, velmi obtížné zlikvidovat. „Radary je těžko zachytávají. K cíli totiž letí ve výšce 30 metrů, což ztěžuje jejich detekci,“ vysvětlil Sharp na telegramovém kanále Můžeme objasnit.

Sharp se domnívá, že Ukrajinci takto neútočí poprvé a že ruské ministerstvo nelže, když mluví o sestřelených cílech. „Jenže zaměňuje návnady za skutečné rakety,“ míní Sharp s tím, že Ukrajinci k odvedení pozornosti špatně vycvičené obsluhy ruské protivzdušné obrany většinou používají obyčejné protiletadlové střely.

I proto se Sharp lehce pozastavuje nad ruskou propagandou, která protivzdušnou obranu často vyzdvihuje. „Umíte si představit konfrontaci se zeměmi NATO? Kdyby takových raket neletělo jen pár, ale desítky či stovky najednou? Spolu s dalšími inovativními prostředky, které USA mají... Je lepší na to ani nemyslet,“ ukončil expert.

Po pátečním útoku v sídle Černomořské flotily propukl požár. Ruské ministerstvo obrany původně informovalo, že při raketovém úderu zemřel jeden voják, později ale upřesnilo, že daný armádní příslušník nezemřel, nýbrž je pohřešován. Gubernátor města Michail Razvožajev uvedl, že venku v okolí budovy se nikomu nic nestalo. Rusko protiprávně anektovalo ukrajinský Krym v roce 2014.

Tagy: