Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

KOMENTÁŘ: Miloš Zeman s manželkou Ivanou zařízli své nadace. Kde skončí peníze

Ivana Zemanová v květinovém kompletu.
Zdroj: Jan Zátorský / MAFRA /Profimedia.cz.
komentář

Dvojice politických osobností, která se od vzniku České republiky do roku 2013 stihla vystřídat na pozici hlavy státu – Václav Havel a Václav Klaus – chtě nechtě zavedla tradici, která řadí dobročinnou nadaci k povinnému „dědictví“ prezidentského úřadu. Miloš Zeman se však od svých předchůdců lišil už během výkonu funkce, není proto překvapením, že i po konci svého mandátu se jeho priority poněkud liší. Jak zjistil deník Právo, již několik měsíců po odchodu z úřadu se Zeman rozhodl fungování své nadace ukončit. V insolvenci je i nadace jeho manželky a bývalé první dámy Ivany Zemanové.

Pomyslný ortel nad Nadačním fondem Miloše Zemana podepsal bývalý odborový předák a spojenec exprezidenta Jaroslav Zavadil, který už nějaký čas v jeho vedení nefiguruje. Na rozdíl od „držáka“ a věrného Zemanova druha Vratislava Mynáře. Ten zatím neopustil svou funkci ani v jednom z fondů prezidentského páru. Mimochodem – skutečností, aby každý z hradní manželské dvojice měl nadaci zvlášť svou, se Miloš a Ivana Zemanovi od svých předchůdců rovněž odlišují.

Zavadilův odchod a jeho neochota poskytnout médiím konkrétní důvody ukončení spolupráce svědčí o dlouhotrvajícím napětí a osobních nesouladech v rámci nadace. Už to mělo skončit. Rozešel jsem se s nimi a už to nechci komentovat. Některé věci se mi tam přestaly zdát. Opustil jsem poradní sbor a pak se to začalo klížit. (...) Asi před dvěma nebo třemi měsíci mě oslovil Mynář, abych podepsal papíry ke zrušení, já to podepsal, poslal a už se o to nestarám,“ řekl Právu. O to, co konkrétně mu vadilo, se však už podělit nechtěl.

Prezidentský fond je prezidentský fond

Ještě pikantnější je vyjádření Zemanova bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře. „Je to jednoduché. Oba fondy, jak pana prezidenta, tak první dámy, byly od počátku vázány s prezidentským mandátem. Ten, jak víme, v březnu letošního roku skončil,“ uvedl na dotaz Mynář. Ano. Vskutku jednoduché a prosté, milý Watsone. Vzali jste mi funkci, tak máte po fondu.

Na druhou stranu se musí nejslavnějšímu obyvateli středočeských Lán nechat, že když už o svém fondu v minulosti řečnil, zpravidla ho nezapomněl označit za fond „prezidentský“. Vcelku vypovídající je i název webové domény, na níž „sídlí“ oficiální stránky Nadačního fondu Miloše Zemana – prezidentskyfond.cz. Vzkaz pro budoucí generace potřebných tak v tomto podání zní celkem jasně. Charita bez funkce je zkrátka zbytečná.

Nejasnou otázkou už tak zůstává vlastně jen budoucnost peněz, které obě nadace nashromáždily. Co se zbývajícími prostředky na účtech bude, neprozradil ani Mynář. „Předpokládám, že stejně jako vždy budou použity na charitu podle uvážení majitelů,“ uvedl jen.

Klokánky a tornádo

V poslední zveřejněné výroční zprávě za rok 2021 informuje Zemanův nadační fond o přijetí darů v celkové hodnotě 1,6 milionu korun od 24 dárců. Klokánkům, které bývalý prezident pravidelně finančně podporoval, bylo převedeno 1,4 milionu korun, zatímco na materiální pomoc občanům postiženým tornádem bylo vynaloženo téměř 94 tisíc korun. Podle webu iRozhlas.cz obdržel Zemanův fond během svého prvního funkčního období více než 27 milionů korun. Ve druhém období to bylo 5,6 milionu korun.

Nadační fond Ivany Zemanové, založený s cílem podporovat lidská práva, životní prostředí, kulturní dědictví a vzdělávání, je od 31. července v likvidaci a jeho web už prakticky nefunguje. Poslední dostupná výroční zpráva z roku 2021 uvádí, že fond získal příspěvky ve výši 631 tisíc korun. Zajímavé však je, že za stejné období nadace poskytla sociálně a zdravotně znevýhodněným osobám více než milion korun.

Jakým účetním či nadpřirozeným kouzlem se tohle fondu Ivany Zemanové podařilo, se už nejspíš nedozvíme. Zázraky ze strany bývalého prezidentského páru už ale každopádně nejspíš skončily.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy