Bolsonaro nesmí kandidovat, potvrdil soud. Bývalý brazilský prezident šířil dezinformace o volbách

Brazilský nejvyšší volební soud (TSE) potvrdil, že bývalý prezident Jair Bolsonaro má zakázáno kandidovat v příštích prezidentských volbách. Soudci zamítli odvolání, které podali advokáti bývalé hlavy státu, informovala v pátek agentura AFP. Bolsonaro dostal trest za to, že šířil falešné informace o možné manipulaci voleb. Jeho právníci ještě mohou podat dovolání k nejvyššímu federálnímu soudu.

Brasília Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilský exprezident Jair Bolsonaro

Brazilský exprezident Jair Bolsonaro | Zdroj: Reuters

Soud vyměřil Bolsonarovi trest kvůli schůzi s velvyslanci z července loňského roku. Na ní Bolsonaro tvrdil, že elektronický systém voleb, který Brazílie používá, není spolehlivý a že lze manipulovat výsledky.

Podle soudce zpravodaje Benedita Gonçalvese Bolsonaro „šířil falešné informace o neexistujících volebních podvodech“. Dále tvrdil, že má „mandát ozbrojených sil, aby zabránil úspěchu konspirace TSE proti jeho kandidatuře“. Tím se podle soudu bývalý prezident dopustil zneužití své politické moci.

Osmiletý zákaz

Brazilský nejvyšší soud potvrdil Bolsonarovi osmiletý zákaz kandidovat v příštích volbách. To znamená, že nebude moci ucházet se o prezidentský úřad ve volbách v roce 2026. Jelikož trest začal platit loni v říjnu, tak by se Bolsonaro mohl teoreticky zúčastnit prezidentských voleb v roce 2030, píše brazilský server G1.

Bolsonaro teď nemá žádnou volenou funkci. Podle svých předchozích vyjádření radí své Liberální straně (PL) s politikou.

Po prohře v druhém kole prezidentských voleb, ve kterém vyhrál současný prezident Luiz Inácio Lula da Silva, vítězi nepoblahopřál a jeho příznivci uspořádali protesty proti výsledku hlasování. Ty vyvrcholily v útoky na sídla prezidentské kanceláře, parlamentu a nejvyššího soudu.

Bolsonaro čelí vyšetřování zhruba v pěti kauzách, kde mu hrozí i tresty odnětí svobody. V politice je také Bolsonarova manželka Michelle.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme