V Rusku nastoupí na vojenskou službu 130 tisíc branců. Podle Putina nejde o mobilizaci

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal nařízení o pravidelných podzimních odvodech do armády. Základní vojenskou službu v armádě má letos na podzim nastoupit 130 000 lidí ve věku od 18 do 27 let. Informoval o tom portál Meduza.

Sledovali jsme online Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nášivka na uniformě ruského vojáka

Odvody začnou 1. října a potrvají do 31. prosince (ilustrační foto) | Foto: Anton Vaganov | Zdroj: Reuters

Rusko vede už více než rok a půl invazi na Ukrajinu. Generální štáb ruské armády nicméně jako obvykle slíbil, že branci do bojů na Ukrajinu vysláni nebudou.

V plánu podle něj není ani další vlna mobilizace, která by navázala na tu z loňského podzimu, kdy bylo podle oficiálních prohlášení povoláno do zbraně asi 300 000 rezervistů. Odvody začnou 1. října a potrvají do 31. prosince.

V Rusku se branci k povinné vojenské službě trvající 12 měsíců povolávají dvakrát ročně - v jarním a podzimním termínu. Na jaře Rusko do armády povolalo 147 000 branců.

Ruský parlament dříve odhlasoval zvýšení horní věkové hranice, kdy může být muž povolán do armády, z 27 na 30 let. Nová norma ale nabyde účinnosti až v příštím roce. Rusko taktéž dříve ohlásilo plán navýšit počet příslušníků ozbrojených sil o téměř třetinu na 1,5 milionu. Mezi nimi má být 700 000 profesionálních vojáků.

epo, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme