Evropské země jsou k rozšíření EU skeptické. Reformy chtějí po kandidátech i bloku

Členské státy Evropské unie mají obavy kvůli rozsáhlému rozšíření, které může v budoucích letech blok čekat. Za připojení Ukrajiny a zemí západního Balkánu nejsilněji lobbují Paříž s Berlínem, jiné země jsou skeptické hlavně kvůli potřebným reformám zemědělské politiky a pravidel kolektivního rozhodování. 

Ve čtvrtek začalo třetí zasedání Evropského politického společenství, tentokrát ve španělské Granadě. Fórum bylo vytvořené coby reakce na ruskou agresi proti Ukrajině a zahrnuje evropské lídry nejen z EU, nýbrž i států evropského kontinentu. Je to tedy unikátní platforma, kde se mohou sejít například lídři Turecka a Řecka nebo Kosova a Srbska, tedy zemí, které mezi sebou mají velice napjaté vztahy. 

Hlavními postavami jsou francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz. Oba se zasazují o rozšíření Evropské unie a podle serveru Politico před nimi leží těžký úkol, a to přesvědčit lídry ostatních zemí, kteří se cítí ohrožení zejména kvůli změnám zemědělské politiky a pravidel kolektivního rozhodování. 

Politico upozorňuje, že napříč Evropskou unií narůstá populismus, a Macron i Scholz se musí vydat i po této dráze. Nutné je balancovat mezi euroidealismem a tvrdým pragmatismem – některé země pevně stojí za vstupem Ukrajiny a dalších zemí, zatímco jiné vykazují jen nízkou podporu tomuto kroku. 

Francie nyní usiluje o dohodu na prohlášení o potřebách reforem při úvahách o rozšíření. „Je třeba vyřešit mnoho věcí do roku 2030. Proces rozšíření je třeba učinit důvěryhodnějším, s reformami kandidátských zemí a v EU. Francouzský prezident tvrdil, že rozšíření by mělo proběhnout co nejrychleji. Nejsem si však jistá, že stanovení data je tou nejlegitimnější otázkou,“ poznamenal jeden z Macronových poradců. 

Předseda Evropské rady Charles Michel míní, že „by EU měla být připravena na rozšíření do roku 2030“. Na tomto datu ale vůbec nepanuje shoda. „Irsko je sice pro rozšíření, ale méně by se mu líbilo stanovení data 2030, do kterého by se měla unie rozšířit na 30 členů. Kandidátské země musí na základě zásluh změřit a splnit všechna kritéria před zahájením jednání,“ vylíčil šéf irské diplomacie Peter Burke. 

Nadšení z možného rozšíření není vůbec vysoké. „Míra nadšení pro rozšiřování a reformy EU je ve skutečnosti poměrně nízká. Scholz a Macron ve skutečnosti nechtějí reformovat ani rozšiřovat – ale uvědomují si, že pokud něco neudělají, EU by se mohla rozpadnout,“ přiblížil profesor Evropské unie Alberto Alemanno z obchodní školy HEC ve Francii. 

Z kandidátských zemí pro změnu přichází netrpělivost. Velice kritický je například turecký prezident Recep Tayip Erdogan. „EU je stejně spolehlivá jako Rusko, nechala Turecko čekat 40 let,“ poznamenal. Turecko se o členství v EU uchází dlouhodobě, nedaří se mu ovšem plnit podmínky určené Evropskou komisí. 

Je to především Francie a Německo, kdo si přeje, aby se Ukrajina a další země reformovaly ještě před vstupem. Podle serveru Politico v opozici stojí severské a pobaltské země, které chtějí v prvé řadě připojení, reformy až následně. 

Belgický premiér Alexander De Croo má ale o průběhu jasno. „Můžete začít diskutovat s Ukrajinou, pokud to bude založeno na zásluhách a pokud to bude spojeno s vnitřní reformou Unie. Pak můžeme jednat. Připojující země musí udělat své domácí úkoly – ale my musíme také udělat své domácí úkoly. Pokud si uděláme domácí úkoly, můžeme zahájit diskuzi,“ prohlásil. 

Související

Varšava

Evropská unie definitivně ukončila spor s Varšavou o právní stát

Evropská unie ukončila dlouholetý spor s Polskem o právním státu, už tedy není součástí článku 7. Premiéru Donaldu Tuskovi se podařilo zemi přiblížit unijním standardům. S postupem Evropské komise ale nesouhlasí Maďarsko, které podléhá stejnému mechanismu a nedaří se mu z něj dostat. Tuskovy nedávné kroky jsou rovněž rozporuplné. 

Více souvisejících

EU (Evropská unie) summit Evropského politického společenství (EPC) Ukrajina Německo Francie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico je doma, potvrdila banskobystrická nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

včera

USA povolily Ukrajině používat jejich zbraně k útokům v Rusku

Spojené státy udělily Ukrajině povolení využít jimi dodané zbraně k útokům na území Ruska, avšak výlučně v blízkosti města Charkov, uvedl ve čtvrtek nejmenovaný zdroj z USA. Podle agentury Reuters jde o zvrat v postoji amerického prezidenta Joea Bidena, který dosud rozhodně odmítal umožnit Ukrajině využívat americké zbraně k úderům na území Ruska.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy