Obléhání Gazy začalo. Izraelská armáda zahájila rozsáhlý útok proti Hamásu

Izraelská armáda zahájila rozsáhlý útok na centra Hamásu v Pásmu Gazy. Izraelský ministr obrany Yoav Gallant další fázi protiútoku potvrdil a uvedl, že vydal rozkaz k "úplnému obléhání Gazy". 

Izraelská armáda krátce po poledni uvedla, že zahájila "rozsáhlý" útok na centra Hamasu v Gaze. Jak Izraelské obranné síly, tak izraelské letectvo to podle serveru BBC oznámily na sociálních sítích.

Oznámení přišlo krátce poté, co Hamás obnovil raketové útoky na Izrael. V Jeruzalémě a Tel Avivu se před polednem rozezněly sirény varující před novým raketovým úderem.

Podle serveru CNN byly z Gazy odpáleny rakety a Jeruzalémem otřásly exploze. Není zatím zřejmé, jestli jde o dopady raket, nebo o izraelský systém protivzdušné obrany Iron Dome. 

Hamás na sociálních sítích potvrdil, že odpálil další salvu raket na Jeruzalém a Tel Aviv. Později upřesnil, že v reakci na izraelské nálety vypálil 120 raket na jihoizraelská města Ašdod a Aškelon.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant podle CNN potvrdil, že vydal rozkaz k "úplnému obléhání Gazy". 

Do enklávy, která je ze obklopena Izraelem a Egyptem, nebude dodávána žádná elektřina, jídlo, palivo ani voda. "Bojujeme proti barbarům a podle toho zareagujeme," řekl v izraelské televizi. 

Více než 2 miliony obyvatel Gazy čelí už nyní nedostatku vody a elektřiny, stejně jako nedostatku léků a lékařů, kteří nejsou za aktuálních podmínek schopni provádět operace.

Doporučené články

Radikální palestinské hnutí Hamás v sobotu 7. října 2023 časně ráno vypálilo více než 2500 raket proti Izraeli a palestinští ozbrojenci pronikli do několika izraelských měst u hranic s Gazou. Vůdce islamistického hnutí Hamás potvrdil, že tato ozbrojená skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli. Následující den oficiálně vyhlásil Izrael Hamásu válku.

Muhammad Dajf uvedl, že se jedná o začátek operace "Al-Aqsa Storm". Palestinským ozbrojencům se podařilo proniknout do města Sderot, kde dochází ke střetům s izraelskými silami. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svolal v reakci na útok nejvyšší bezpečnostní představitele a izraelská armáda prohlásila, že je ve válečném stavu a bude se bránit. 

Dopady raket byly hlášeny jak z Tel Avivu, tak z dalších měst. Očití svědci hlásili střelbu v ulicích. To, jak se útočníkům z pásma Gazy podařilo překročit přísně střežené hranice, zatím není známo. Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) podplukovník Richard Hecht uvedl, že Hamas vstoupil do Izraele po zemi, po moři i vzduchem.

Dodal, že izraelské obranné síly zahájily operaci "Železné meče" proti Hamásu. Ministr obrany Yoav Gallant řekl, že "Hamas udělal vážnou chybu a zahájil válku proti státu Izrael. Jednotky IDF bojují proti nepříteli na každém místě. Vyzývám všechny izraelské občany, aby dodržovali bezpečnostní pokyny. Stát Izrael tuto válku vyhraje."

Izraelské letectvo v reakci na útok zahájilo protiútok na pozice Hamásu. Ten ještě několikrát vyslal na Izrael další salvu raket. Izraelské odvetné letecké útoky vyhnaly z Gazy přes 100 000 Palestinců. Nemocnice v Gaze jsou zaplavené a potýkají se s výpadky elektřiny. 

Počty mrtvých a zraněných ve válce v Izraeli na obou sranách konfliktu rostou. Zatímco počty mrtých se počítají ve stovkách, zraněných jsou v Izraeli i Palestině tisíce. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamás zadržel nejméně 150 rukojmí.  

Izraelská armáda v pondělí uvedla, že znovu získala kontrolu nad všemi městy kolem hranice s Gazou. V regionu tak neprobíhají žádné boje a tanky podporované bojovými vrtulníky a drony brání plotu s Gazou.

Související

Více souvisejících

Válka v Izraeli s Hamásem 2023 (Gaza) Izraelská armáda Izrael Pásmo Gazy palestina

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 11 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny. Rusko jich údajně sestřelilo přes sto

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy