Pohonné hmoty v Česku opět zlevnily. Benzin spadl pod 40 korun za litr

Ceny pohonných hmot v Česku dále klesaly. Průměrná cena benzinu spadla po čtyřech týdnech pod 40 korun za litr, konkrétně se snížila o 61 haléřů na 39,90 Kč. Nafta zlevnila o 24 haléřů na 40,17 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, na které upozornil ekonom Lukáš Kovanda.

Podle Kovandy zlevní pohonné hmoty i v příštích sedmi dnech, benzin v rozsahu kolem 50 haléřů za litr a nafta o 20 haléřů. Nižší pokles ceny nafty bude souviset s nástupem topné sezóny. 

V Česku stál v září podle údajů společnosti CCS litr pohonných hmot 39,95 Kč. Oproti předchozímu měsíci zdražil o více než korunu a sedmdesát haléřů. Výrazný cenový nárůst nastal už mezi červencem a srpnem, a to o více než tři koruny. 

Ekonom zmínil, že útok Hamásu na Izrael zatím ceny ropy ani pohonných hmot neovlivnil. Ropa Brent je nyní v porovnání s koncem září o 12 procent levnější. Citelně zlevňují také paliva velkoobchodně prodávaná na komoditní burze v Rotterdamu.

"Ropa ovšem může výrazně zdražit zejména v tom případě, pokud by Izrael identifikoval Írán jako faktického strůjce útoku," konstatoval Kovanda s tím, že by ceny pohonných hmot v Česku mohly vystoupat až k úrovni 45 korun za litr. 

Související

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

Více souvisejících

pohonné hmoty Čerpací stanice

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy