Slovenská vláda dostává obrysy. Smer, Hlas a SNS podepíší koaliční dohodu

Zástupci tří slovenských stran, včetně vítěze zářijových parlamentních voleb Smeru-sociální demokracie (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica, se dnes odpoledne chystají podepsat koaliční dohodu. 

O této události informoval média Smer-SD, který již minulý týden uzavřel memorandum o vzniku vládní koalice s Hlasem-sociální demokracií (Hlas-SD) a nacionalistickou Slovenskou národní stranou (SNS).

Podpis koaliční smlouvy, která obvykle upravuje vzájemné vztahy mezi vládními stranami a zahrnuje jejich politické priority, přichází dva týdny poté, co prezidentka Zuzana Čaputová pověřila Roberta Fica úkolem získat většinu ve slovenském parlamentu. Prezidentka mu poskytla 14 dnů na tento úkol.

Tři strany, které vytvářejí tuto koalici, budou mít v 150členném parlamentu dohromady 79 křesel. Dohodly se v memorandu z minulého týdne, že Směr-SD obdrží ve vládě šest ministerských postů a také funkci premiéra, Hlas-SD bude mít sedm ministrů a SNS tři.

Vítěz voleb Smer-SD podepsal už minulý týden s Hlasem a SNS memorandum o porozumění, jehož součástí je dohoda na podpisu koaliční smlouvy a rozdělení vládních pozic. Premiér bude z řad Smeru, předsedu parlamentu vybere Hlas. Vznikne i nové ministerstvo. 

Smer-SD obsadí kromě postu předsedy vlády šest ministerstev, Hlas o jedno více. SNS budou náležet tři resorty, jeden z nich s účinností od 1. ledna 2024. Informovala o tom agentura TASR.

Strany v memorandu garantují zahraničněpolitickou orientaci země na základě členství v EU, NATO a dalších významných mezinárodních organizacích, ovšem za plného respektování suverenity Slovenska a jeho národních zájmů. 

Koalice si jako základní cíl vytyčila zvyšování životní úrovně obyvatel. Konsolidace veřejných financí nepůjde na úkor dosaženého sociálního standardu a umožní přijetí opatření na zabezpečení vyššího než předpovídaného hospodářského růstu. Proběhnout má také reforma slovenského trestního systému. 

Trojice stran také garantuje ostatním parlamentním subjektům standardní zastoupení v orgánech Národní rady. Opozici nakonec utvoří Progresivní Slovensko, OĽANO a přátelé, KDH a SaS. 

Předčasné parlamentní volby na Slovensku proběhly během předminulého víkendu. Smer-SD získal 22,94 procenta hlasů a 42 poslaneckých křesel. Druhé Progresivní Slovensko jich bude mít o deset méně, obdrželo 17,96 procenta hlasů. Hlas-SD na třetím místě se 14,7 procenta bude zastupovat 27 zákonodárců. 

Sedmi, respektive pětiprocentní hranici pro vstup překonaly také koalice OĽANO a přátelé (8,89 %, 16 poslanců) a subjekty KDH (6,82 %, 12 p.), SaS (6,32 %, 11 p.) a SNS (5,62 %, 10 p.).

Související

Více souvisejících

Slovensko volby na Slovensku Robert Fico

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy