Zapojení Hizballáhu do války proti Izraeli by mohlo být fatální pro existenci Libanonu

Válka mezi Izraelem a Hamásem může mít obrovské dopady na zemi, která se jí fakticky vůbec neúčastní a platí zejména za svou blízkost k celému konfliktu. Podle serveru Politico jsou nyní Libanonci „opět přilepeni k televizorům a nutkavě kontrolují své mobilní telefony, sledují každý zvrat potyček na hranicích a snaží se odhadnout, zda se blíží další válka“. 

Libanon je ve vnitřním konfliktu dlouhodobě, na jeho území působí palestinská politická strana a militantní skupina Hizballáh. „Lidé jsou vyčerpaní – už toho víc nevydrží. Libanon se zmítá – máme za sebou čtyři krušné roky s hospodářskou krizí, lidé vynechávají jídlo a sotva vystačí s penězi. Zaýili jsme výbuch v přístavu, pandemii, finanční krach. Prosím Boha, aby nás nezasáhla další válka,“ líčí libanonský podnikatel Ramad Boukallil. 

Zatímco pozornost světa směřuje k Pásmu Gazy, kde Izraelci plánují masivní pozemní operaci, tak izraelské síly vyhlásily čtyřkilometrovou uzavřenou vojenskou zónu na hranici s Libanonem. Zde si IDF vyměňují palbu s Hizballáhem. Podle osoby blízké Hizballáhu uskupení přesunulo elitní jednotky do Golanských výšin na jihovýchodě Libanonu. 

Prozatím jsou boje pod kontrolou. Nicméně v současné době hrozí, že íránský vliv na Hizballáh způsobí jeho plné zapojení do konfliktu. „Pokud Izrael nezastaví svou vojenskou kampaň v Gaze, pak je Hizballáh připraven mít prst na spoušti,“ varoval šéf íránské diplomacie Hosejn Amir-Abdollahian. 

Ten se v Kataru sešel s politickým vůdcem Hamásu Ismailem Haníjou. „Stále existuje možnost pracovat na iniciativě k ukončení války, ale zítra už může být pozdě,“ poznamenal Amir-Abdollahian po schůzi, na níž se oba muži „dohodli na pokračování spolupráce k dosažení cílů skupiny“. 

Poradce izraelského premiéra Mark Regev ale zdůraznil, že je Izrael připraven i na případný útok Hizballáhu. „Hizballáh by se mohl pokusit situaci vyhrotit, takže můj vzkaz je jasný: pokud nás v sobotu ráno zaskočil Hamás, nenecháme se zaskočit ze severu. Jsme připraveni. Nechceme válku na severu, ale pokud nám ji vnutí, jak jsem říkal, jsme připraveni a rozhodně zvítězíme i na severu,“ shrnul. 

Současný libanonský premiér Nadžíb Mikátí přiznal, že libanonská vláda nemá žádnou moc ovlivnit vývoj událostí. „Je na Izraeli, aby přestal Hizballáh provokovat. Od nikoho jsem nedostal žádné záruky, protože okolnosti se mění,“ uvedl šéf dočasného vládního kabinetu. 

Země němá funkční vládu od října loňského roku zejména kvůli roztříštěné politice. Vláda se v souvislosti s válkou v Izraeli sešla až ve čtvtek, tedy pět dní po jejím začátku. „Země bude válkou rozvrácena. Libanon by se mohl úplně rozpadnout,“ upozornil tamní minstr hospodářství Amín Salám. 

Související

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

Více souvisejících

Válka v Izraeli s Hamásem 2023 (Gaza) Hizballáh libanon Izrael Hamás Izraelská armáda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy