Sedm desítek bodů Petra Fialy

Čím se měří politický úspěch? Zajisté dobrým volebním výsledkem. Odolnými veřejnými financemi. Kvalitní dopravní infrastrukturou. Dostupnou zdravotní péčí. Efektivním vzdělávacím systémem. Každá z těchto položek má ovšem svoji objektivní a subjektivní rovinu.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Fiala

Petr Fiala se chválí za to, jak razantně se zvedly výdaje na obranu a rozjely nákupy včetně amerických supersoniků F-35 | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Během úterní schůze o vyslovení nedůvěry vládě šéf hnutí ANO Andrej Babiš vyjmenoval desítky příkladů, jimiž dokládal, že Fialův kabinet je nekompetentní, nedůsledný, zkrátka katastrofální. Pak vystoupil premiér a předložil 70 pozitivních bodů, jež má jeho tým na kontě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kateřina Perknerová: Sedm desítek bodů Petra Fialy

Jenže to, čemu ministerský předseda přisuzuje plusové znaménko, Babiš opatřuje minusem. Týká se to především opatření z konsolidačního balíčku, daňových změn a takzvaných dotačních škrtů.

Představitelé hnutí ANO vládě vyčítají pomalou a neúčinnou reakci na růst cen energií, neboť podle nich byl jejich strop příliš vysoký a mělo se fixovat u výrobců, nikoliv u distributorů.

Petr Fiala (ODS) se chválí za to, jak razantně se zvedly výdaje na obranu a rozjely nákupy včetně amerických supersoniků F-35. Avšak přesně to Babiš tepe coby nezodpovědnou investici, která v konečném důsledku zatíží rozpočet 400 miliardami korun. A ty bude muset zaplatit příští vládní garnitura.

Připravit republiku na euro

Z toho plyne, že nejdůležitější je asi pohled každého občana, jeho vnímání vládních kroků. Někdo se na úsporné škrty může dívat výlučně přes svou výplatní pásku a zkušenosti.

Je Fialova vláda propadákem? Komentátor o naštvání voličů a hledání příštího premiéra

Číst článek

Pak třeba zjistí, že jeho reálná mzda klesá, protože náklady na živobytí se neustále zvedají, inflace je kolem sedmi procent a v lékárně pořád chybějí nějaké medikamenty.

Senioři obíhají hypermarkety, aby sehnali levnější cukr či brambory. Vysokoškolští učitelé stávkují, neboť asistentské platy jsou v porovnání se světem i těmi středoškolskými směšně nízké.

Mladí lékaři odmítají otrocky sloužit přesčasy nad rámec zákonem daných 150 povinných hodin.

Jak to tedy je s vládním skóre po prvním poločase? Zkusme poodhrnout závěs a nahlédnout do kuchyně ostatních unijních států. Ve Francii jsou takřka permanentně v ulicích pohotovostní policejní oddíly.

Buď tam hoří auta v souvislosti se sociálními protesty, nebo se zhoršuje bezpečnostní situace po vražedných atentátech radikálních islamistů.

Vláda podle očekávání přestála i třetí hlasování o nedůvěře. Poslanci před ním debatovali přes 31 hodin

Číst článek

Itálie si zoufá pod náporem běženců z Afriky, jejichž příliv není sama s to zastavit. V Polsku a na Slovensku se už léta do politiky míchá katolická církev, která srůstá se státem.

Za panování Jaroslawa Kaczynského a Viktora Orbána si vládní strany osedlaly veřejnoprávní média a ohýbaly justici. Co z toho se děje v tuzemsku?

Vládní TOP 09 v pondělí představila svůj devítibodový plán na další roky pod názvem Česko musí zrychlit. A přesně to by se ve jménu lepší budoucnosti mělo stát.

Šlápnout na plyn a pustit se do odstraňování překážek pro podnikání a rozdílové stavby, efektivně čerpat a využívat evropské peníze, reálně digitalizovat zemi včetně elektronické fakturace, připravit republiku na přijetí eura.

Koalice Spolu a PirSTAN má luxusní většinu. Není jediný důvod, aby promeškala čas do voleb v roce 2025. 

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Kateřina Perknerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme