Biden požádal Kongres o peníze pro Ukrajinu a Izrael

Americká vláda v čele s prezidentem Joem Bidenem v pátek požádala Kongres o více než 100 miliard dolarů na naléhavé problémy. Finanční prostředky mají především posloužit k vyzbrojeni armád Ukrajiny a nově také Izraele, který svádí boj s radikálním hnutím Hamás.

O žádosti americké vlády informovala například americká televize CNN. Přes 60 miliard dolarů půjde na pokračování vojenské a ekonomické podpory Kyjeva,  více než 10 miliard pak poslouží na zbraně pro Izrael a devět miliard na humanitární pomoc v Izraeli, Pásmu Gazy i na Ukrajině.

Pomoc oběma zemím, kterými zmítá konflikt, avizoval prezident Biden ve čtvrtek. Řekl, že vítězství Ukrajiny i Izraele je v americkém národním zájmu. "Americké vedení je to, co drží svět pohromadě. Americká spojenectví jsou tím, co nás v Americe udržuje v bezpečí," prohlásil Biden.

V posledních dnech se objevily informace o ruském tažení u Avdijivky v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, kde obránci musí odrážet útoky okupantů. Podle velitele ukrajinských pozemních vojsk Oleksandra Syrského útočí Rusové i u Kupjansku v Charkovské oblasti na severovýchodě země. 

Ukrajinci zahájili protiofenzivu v červnu a soustředí se především na Záporožskou oblast na jihu země. Vojáci se snaží postoupit směrem na Tokmak a Melitopol. Podle zářijového vyjádření prezidenta Volodymyra Zelenského je iniciativa nadále na straně Ukrajinců. 

Konflikt v Izraeli vypukl před necelými dvěma týdny. Celkový počet obětí izraelského bombardování v Pásmu Gazy podle tamního ministerstva zdravotnictví stoupl na 3700. Dalších 12 500 lidí bylo zraněno. Rostoucí počty mrtvých hlásí i Izrael. Eviduje nejméně 1400 mrtvých a více než 3500 zraněných. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamás drží zřejmě 199 rukojmích.  

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

Joe Biden Kongres USA Válka v Izraeli s Hamásem 2023 (Gaza) válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy