Karlovy Vary jsou stejně jako svými léčivými prameny známé také mezinárodním filmovým festivalem, díky němuž poklidné lázeňské město každoročně ožívá už 57 let. Posledních devatenáct ročníků je jeho výkonným ředitelem Kryštof Mucha. 

Na festivalu Lepší Česko, v nově zrekonstruovaném prostoru karlovarských Císařských lázní, hovořil spolu s investorem Janem Jírovcem z Rockaway o tom, jaké to je řídit „áčkový“ filmový festival a zachovat si u toho svobodu.

Ze začátku festival vlastnil stát, ale v roce 1994 se jeho pořádání zřekl. Festivalu se ujali Jiří Bartoška s Evou Zaoralovou, kteří mu dali podobu, jakou má dnes. V té době se k němu připojil i Kryštof Mucha. „Beru jako největší štěstí, že se stát festivalu zřekl. Získali jsme tím svobodu dělat věci po svém a snáze můžeme zachovat kontinuitu,“ říká Kryštof Mucha.

Sebevědomí řídit festival po svém a nepodřizovat se tlaku okolí projevilo vedení festivalu v roce 2019, když se odmítlo připojit k mezinárodní kinematografické iniciativě s heslem 5050 x 2020, která se snažila o genderovou rovnost ve filmovém průmyslu.

„Nikdy jsme neměli problém se zastoupením žen, také proto jsme nemuseli přijmout tyto kvóty, protože jsme jich měli přirozeně víc než těch padesát procent. To bychom museli některou ženu naopak vyhodit,“ vysvětluje Mucha.

Dalším odvážným a lehce kontroverzním krokem bylo rozhodnutí pozvat v roce 2021 jako hlavní hvězdu festivalu Johnnyho Deppa. Bylo to v době, kdy čelil obvinění z domácího násilí a filmovým průmyslem byl po tu dobu takzvaně canceled. „Kdybychom neměli svobodu rozhodovat se podle sebe, bylo by to složitější,“ doplňuje Mucha.

Už třetím rokem karlovarský festival podporuje investor Rockaway, jež mu pomohl zvládnout těžké časy během pandemického kulturního zamrznutí. Jan Jírovec vstoupil loni také do hudebního festivalu Colours of Ostrava. „Nic lepšího v Česku prostě nemáme, jsou to ty největší festivaly, které mají obrovský potenciál,“ popisuje svou motivaci Jírovec.

Investice do kultury jsou dlouhodobé a nejde čekat, že se rychle vrátí, přesto má Rockaway v plánu další podporu jak festivalu, tak i města. „Máme obrovské štěstí, že za námi stojí osvícení investoři jako Rockaway. Je to úžasná příležitost posouvat nejen festival, ale také Karlovy Vary, které mají neuvěřitelný genius loci,“ komentuje Mucha a dodává, že právě uzavřeli spolupráci s J&T a ČEZ, kvůli novému konceptu předplacené filmové sezony Tady Vary. 

Rozhovor uzavírá Jan Mucha výzvou k investorům: „Je důležité, aby si finanční elity tohoto národa uvědomovaly svou zodpovědnost za celou naši zemi. Je důležité investovat do kulturních akcí, protože jen tak můžeme společně posouvat Česko dál.“