Švédsko je blíž členství v NATO. Erdogan předložil ratifikaci vstupu parlamentu

Švédsko je o krok blíž ratifikaci členství v Severoatlantické alianci. Patřičný protokol v pondělí podepsal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, souhlas musí vyslovit ještě turecký parlament. 

Turecká prezidentská kancelář na sociální síti X informovala, že protokol o přistoupení Švédska k NATO byl dnes podepsán prezidentem Erdoganem a předložen parlamentu. V tuto chvíli není jasné, kdy se zákonodárci k hlasování sejdou. Nejprve vše posoudí členové zahraničního výboru. 

Švédský premiér Ulf Kristersson v reakci na nejnovější vývoj uvedl, že se těší na členství v alianci. Skandinávská země na něj čeká rok. Ankaře vadil nedostatečně razantní postup proti organizacím a skupinám, které považuje za teroristické, či případy pálení koránu na demonstracích ve Švédsku. 

Turecko každopádně není jedinou zemí, která dosud blokuje vstup skandinávské země do NATO. Ratifikovat ho musí také Maďarsko. Šéf jeho diplomacie Péter Szijjártó na začátku října řekl, že pokud Stockholm obnoví svůj respekt v bilaterálních vztazích k Budapešti, bude parlament připraven urychlit ratifikační proces.

Maďarský premiér Viktor Orbán v parlamentu na konci září prohlásil, že neexistují žádné naléhavé okolnosti, které by nutily Maďarsko ratifikovat vstup Švédska do aliance. Podotkl, že vládnoucí strana Fidesz má problémy se švédským dokumentárním filmem z roku 2019, který zpochybňuje demokracii v Maďarsku.

Švédsko podalo žádost o vstup do NATO kvůli ruské agresi na Ukrajině, která započala na konci loňského února, společně s Finskem. Helsinky se již staly jednatřicátým členem aliance. 

Související

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

Více souvisejících

Recep Tayyip Erdogan Švédsko Turecko NATO Maďarsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

Guterres: Rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v Haagu jsou závazná. Izrael se mu musí podřídit

Generální tajemník OSN António Guterres v pátek zdůraznil, že rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu jsou závazná. Tento soud předtím Izraeli nařídil zastavit vojenskou operaci ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy