Pochybnosti o vyšetřování havárie na Bečvě má asi celý národ. Rozsudek není jasný, říká ministr Hladík

Otravu řeky Bečvy, při které v září roku 2020 zahynulo přes 39 tun ryb, způsobila podle pondělního rozhodnutí vsetínského okresního soudu společnost Energoaqua. Soudkyně ale firmě ani jejímu šéfovi neuložila trest. „Čekal jsem, že buď to padne jasné odsouzení konkrétní společnosti, nebo naopak jasné osvobození a vyšetřování se zaměří jiným způsobem,“ říká ministr životního prostředí z KDU-ČSL Petr Hladík.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Hladík, ministr životního prostředí

„Pochybnosti o vyšetřování havárie na Bečvě má asi celý národ“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V reakci na pondělní a zatím nepravomocný rozsudek jste řekl, že litujete, že soud nedokázal najít viníka. Znamená to, že pochybujete o tom, že viníkem byla firma Energoaqua, jak konstatoval vsetínský soud?
Určitě respektuji rozhodnutí soudu a zároveň s tím zdůrazňuji, že není pravomocné. Svým příspěvkem jsem spíše myslel to, že pro mě osobně, ale i pro celou řadu lidí a rybářů, se kterými jsem hovořil, to rozhodnutí není úplně jasné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Otrávená řeka Bečva. Záběry z útoku 7. října. Věčný snílek Neckář. Poslechněte si odpolední publicistiku s Tomášem Pancířem.

Čekal jsem, že buď padne jasné odsouzení konkrétní společnosti, nebo naopak jasné osvobození a vyšetřování se zaměří jiným způsobem.

Soud říká: „Ano, ta firma to byla, ale nikomu neuložím žádný trest, protože to není úplně prokazatelné.“ To rozhodnutí je pro mě takové „oblečená, neoblečená“.

Někteří aktivisté a experti dlouhodobě zpochybňují verzi obžaloby s odůvodněním, že ryby začaly hynout až daleko za výpustí firmy Energoaqua, a proto nemohla být viníkem. Vy jako ministr životního prostředí máte nějaké pochybnosti o celém vyšetřování havárie?
Musím především zdůraznit, že celé vyšetřování a průběh havárie ukázal, jak špatně jsou ty postupy nastaveny. I proto já osobně a naše ministerstvo vytvořilo naprosto nový proces, který už funguje v praxi a osvědčil se na mnoha haváriích v průběhu tohoto roku. Teď ty postupy ukotvujeme do legislativy.

Zproštěn obžaloby. Soud vynesl rozsudek nad ředitelem firmy Energoaqua kůli otravě řeky Bečvy

Číst článek

Nejsem soudce, nejsem vyšetřovatel, nemám šanci nahlížet do spisu, to znamená, nejsem tím, kdo může říkat, kdo to způsobil, nebo nezpůsobil. Od toho máme nezávislé soudy.

Rozumím, ale máte pochybnosti o tom, jak to vyšetřování probíhalo?
Pochybnosti má asi celý český národ. Samozřejmě pochybnosti o tom, jak postupovala Česká inspekce životního prostředí nebo vodoprávní úřad. Nemám žádné pochybnosti o tom, jak postupovaly orgány činné v trestním řízení, protože o nich také nemám ani žádnou informaci.

Novela vodního zákona

Do jaké míry je podle vás důvodem toho, že fakticky soud nikoho nepotrestal, postup inspekce životního prostředí po havárii a to, že nejsou k dispozici vzorky, které by prokázaly, jestli opravdu unikly kyanidy odtud, odkud soud tvrdí, že unikly?
Je to jedna z fatálních věcí. Jednak postup České inspekce životního prostředí, vodoprávního úřadu a celé řady dalších orgánů. V té době nebyl žádný monitoring jednotlivých ústí. 

Bečvu nemohla otrávit Energoaqua. Pachatel dobře věděl, co způsobil, míní geochemik Hruška

Číst článek

V novele vodního zákona všechny tyto věci napravujeme. Potenciálně největší znečišťovatelé, kteří mají povoleno vypouštět nebezpečné látky, předtím, než je vypustí do řeky, je online monitorujeme. Sama firma i státní správa tak ví, co v reálném čase vypouští.

Vy o tomto sice mluvíte v přítomném čase, ale on je spíš namístě budoucí čas, protože to je teprve návrh novely vodního zákona, který ještě musí projít parlamentem. Je to tak?
Ano, ale jednohlasně ho schválila vláda a míří do Poslanecké sněmovny. A upřímně nečekám zdlouhavý průběh schvalování.

Kdy budou v Česku zmapovány všechny výpusti ze všech firem, které vedou do řek v Česku?
Po dohodě s ministerstvem zemědělství jsme se rozhodli rozdělit to do tří fází, protože v Česku máme dohromady 100 000 kilometrů řek krát dva břehy.

Otravu Bečvy způsobila Energoaqua, řekl u soudu znalec. ‚Pohádka o Červené karkulce,‘ reagoval její šéf

Číst článek

Ta nejzranitelnější, to znamená v blízkosti fabrik, výrobních areálů a areálů chemiček, chceme mít zmapované do dvou let, do konce roku 2025. U významných toků neboli všech řek v Česku je to do pěti let a pak už nám zbývají jenom drobné toky, potůčky, u kterých jsme úplně nestanovovali termín. Uvidíme, jak rychle monitoring půjde.

Tam, kde dohledáme vlastníka, výusť zlegalizujeme. Tam, kde ho nedohledáme, je prostě budeme rušit. To znamená kontrolní orgán, hasič, Česká inspekce životního prostředí, vodoprávní úřad, podniky povodí, v reálném čase na tabletu uvidí, kde je jaká výusť, a hlavně z jakého areálu teče.

‚Nejrizikovější záležitosti‘

V souvislosti s havárií byla kritizována Česká inspekce životního prostředí. Ta bude muset kvůli úsporným opatřením zrušit 33 pracovních míst, o práci má přijít dvacet inspektorů. Nezasloužila by si po zkušenostech s otravou Bečvy inspekce spíš posílení než oslabení?
Určitě by si inspekce zasloužila posílení, ale žijeme v reálném čase. Zaměstnanci České inspekce životního prostředí nejsou úplně správně honorovaní. Odcházíme od některých spíše formálních úkonů. To znamená, že ubývá práce České inspekci životního prostředí.

Kontaminované vody unikaly do Bečvy hodiny, tvrdí znalci. U uhynulých ryb se prokázala otrava kyanidy

Číst článek

Zároveň se bude České inspekci životního prostředí soustředit právě na nejrizikovější záležitosti. Havárie na řekách, přepravy nebezpečného odpadu mezi hranicemi, problémy na skládkách a toxické látky. Tam naopak bude nasazen větší počet lidí.

I legislativně upravujeme některé záležitosti, které doposavad inspekce dělala, ale jsou to spíše ty bagatelní. Musím zdůraznit, že 60 procent činnosti inspekce je na podnět, to znamená ne na to, že přímo kontroluje nějakou z firem.

To, že bude o dvacet inspektorů méně, se podle vás neprojeví negativně u věcí, jako jsou ekologické havárie typu Bečvy?
Neprojeví, a zároveň dojde k výraznému navýšení finančního ohodnocení, protože ta dlouhodobě vnímám negativně.

Inspektoři České inspekce životního prostředí nebyli adekvátně ohodnoceni. Zároveň se budou soustředit na nejzávažnější problémy. Omlouvám se, že to trošku parafrázuji, ale aby inspektor České inspekce životního prostředí vyjížděl ke skácené hrušce na sousedově zahradě, mi nepřijde adekvátní.

Tomáš Pancíř, job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme