Prezident Pavel přijal předsedu ukrajinského parlamentu

foto Prezident republiky Petr Pavel (vlevo) přijal předsedu ukrajinského parlamentu Ruslana Stefančuka, 25. října 2023, Praha.

Praha - Prezident Petr Pavel dnes na Pražském hradě přijal předsedu Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka. Na webu to uvedl komunikační odbor Hradu, další informace o jednání by měl podle informací ČTK zveřejnit odpoledne. Stefančuk se v Praze v úterý zúčastnil druhého parlamentního summitu takzvané Krymské platformy, která usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny a o ukončení ruské okupace Krymského poloostrova. Pavel při příležitosti summitu uspořádal v pondělí večeři, akce se zúčastnily čtyři desítky zástupců zemí z celého světa.

Na hlavním jednání platformy v úterý Stefančuk mluvil o potřebě zpřísnit sankce proti Rusku. Poděkoval také za všestrannou podporu, pochopení a odolnost, které účastnické státy Krymské platformy projevují Ukrajině v boji proti ruské agresi.

Už v pondělí Stefančuk v Praze jednal s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09), tématem byla mimo jiné konfiskace zmrazeného ruského majetku. Dnes se setkal se zástupci a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Šéfové českého Senátu a ukrajinského parlamentu poté podepsali memorandum o spolupráci a podpoře Ukrajiny. Senát daroval Ukrajině dodávku a generátor.

Krymská platforma vznikla v létě 2021 z iniciativy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jako koordinační a konzultační fórum pro zástupce vlád, parlamentů a expertů. První ročník parlamentního summitu se konal loni v říjnu v chorvatském Záhřebu. Osobně se pražského summitu účastnili zákonodárci většiny zemí Evropské unie, zástupci z Británie, Kanady nebo Sierry Leone. Představitelé dalších států, například Austrálie, Japonska, Nového Zélandu nebo Spojených států vystoupili prostřednictvím video vzkazu.

sou sdv mha

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 12.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 12. května 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď