Střelba v americkém Maine má nejméně 16 obětí, desítky lidí jsou zraněných. Pachatel je na útěku

Při střelbě v americkém městě Lewiston ve státě Maine přišlo o život nejméně 16 lidí a desítky dalších utrpěly zranění. Informovala o tom stanice CNN s odvoláním na několik zdrojů z bezpečnostních složek. Údaje o počtu obětí se různí, přesnější informace by měla poskytnout policie na tiskové konferenci kolem 10.30 místního času (16.30 SELČ). Z útoku je podezřelý čtyřicetiletý muž, po němž pátrají stovky policistů, stále ho ale nedopadly.

Lewiston (Aktualizováno: 14:23 26. 10. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie v americkém Lewistonu pátrá po útočníkovi, který zastřelil 22 lidí

Policie v americkém Lewistonu pátrá po útočníkovi, který zastřelil 22 lidí | Foto: Nicholas Pfosi | Zdroj: Reuters

Ve čtyřicetitisícovém Lewistonu na severovýchodě Spojených států se střílelo ve středu večer místního času (v noci na čtvrtek SELČ) na dvou místech - v bowlingové herně a restauraci. Šerif Eric Samson sdělil, že v herně přišlo o život nejméně sedm lidí.

Policie po útocích vyzvala místní obyvatele, aby se zamkli ve svých domovech a nevycházeli ven. Na facebooku také zveřejnila fotografii podezřelého, na níž je vidět muž v modrých kalhotách a hnědé mikině, který drží zřejmě automatickou či poloautomatickou zbraň.

Pokyn nevycházet dostali později i obyvatelé blízkých obcí a měst Lisbon, Auburn a Bowdoin. Zavřené tam budou úřady a školy. Školy ve čtvrtek nebudou v provozu ani v největším městě státu Maine Portlandu, uvedla školní správa na webu.

Americká média uvádějí s odvoláním na různé zdroje rozdílné počty obětí střelby. Podle stanice CNN a agentury AP jich je nejméně 16, podle stanice NBC News 15 až 20, deník The New York Times píše o sedmi mrtvých. Úřady zatím oficiální bilanci nezveřejnily.

Útočník z psychiatrie

Policie uvedla, že pátrá po Robertu Cardovi, a varovala, že je zřejmě ozbrojený a nebezpečný. Agentura AP napsala, že Card je armádou vyškolený instruktor v zacházení se zbraněmi, který měl v poslední době psychické problémy. Dva týdny letos v létě strávil v psychiatrickém zařízení. Slyšel prý hlasy a vyhrožoval, že zaútočí na vojenské výcvikové středisko ve městě Saco v Maine.

Biden volá po ukončení ‚epidemie zbraňového násilí‘, po sérii střeleb v USA vyzval Kongres k reformám

Číst článek

Střelce se zatím policii navzdory rozsáhlé pátrací akci nepodařilo objevit, našla ale bílý vůz SUV, kterým podle ní Card odjel z Lewistonu do 11 kilometrů vzdáleného města Lisbon.

Svědci ve městě Lewiston, které leží asi 200 kilometrů severně od Bostonu, popsali chaotické scény, které se odehrály u bowlingové herny a restaurace. Nichoel Wymanová Arelová uvedla, že když se se svou dcerou vracela ve středu večer autem domů, spatřila před bowlingovou hernou v Lewistonu množství policejních aut a sanitek.

Masové střelby

Všimla si také člověka, který byl celý od krve, ale nepoznala, zda byl sám zraněný. Podle ní byly na místě i rodiny s dětmi. „To bylo na tom asi to nejhorší - vidět, jak odtud vycházejí rodiny, které si chtěly jen udělat hezký večer,“ řekla Arelová.

Útoky střelnou zbraní jsou v USA velmi časté, ve státě Maine se ale odehrávají jen zřídka. Od začátku letošního roku bylo ve Spojených státech zaznamenáno 564 případů masové střelby, uvádí nezisková organizace Gun Violence Archive. Ta do statistiky zahrnuje případy, kdy při střelbě utrpí zranění nebo přijdou o život nejméně čtyři lidé, nepočítaje v to střelce.

Agentura Reuters uvedla, že mrtvých po útoku v Lewistonu je téměř stejný počet, který je v 1,4milionovém Maine běžně zavražděn za celý rok. Od roku 2012 se podle místní policie roční počet vražd ve státě pohybuje mezi 16 a 29.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme