Nachází se pod povrchem Pluta vodní oceán?

Nachází se pod povrchem Pluta vodní oceán?
Fotografie: NASA
  • Vědci pomocí nasbíraných dat z New Horizon našli na Plutu kryovulkán
  • Ten místo lávy vytlačil vodu, která na povrchu zmrzla
  • To však naznačuje, že uvnitř Pluta se neustále nachází zdroj tepla

Pluto není planetou od roku 2006, kdy bylo přeřazeno mezi planetky. Pořád je ale v zájmu astronomů, kteří hledají odpovědi na to, jak vznikala naše Sluneční soustava. Ačkoliv je to už více jak osm let, co kosmická loď New Horizon proletěla kolem Pluta, neustále se nasbíraná data vyhodnocují a vědci nyní přišli s informací, že pod povrchem Pluta se nejspíše nachází vodní oceán.

Na Plutu se nachází světlá oblast pojmenovaná Sputník Planitia, u které se nachází neobvyklý kráter. O něm vědci tvrdí, že našli supervulkán, který pravděpodobně vybuchl už před miliony let. Z vesmírného hlediska se ale tato doba může brát jako „nedávno“, jelikož naše Sluneční soustava existuje již více jak 4,5 miliardy let. Nejedná se však o vulkán, který by chrlil lávu, jako jsme zvyklí na Zemi, jedná se o kryovulkanismus. 44 kilometrů široký kráter Kiladze tak pravděpodobně vytlačil z nitra Pluta vodu, která při dosažení povrchu zmrzla.

Aby sopka vybuchla, potřebuje zdroj tepla. Tato aktivita tedy naznačuje, že jádro Pluta by mohlo být teplejší, než se dříve myslelo. „Většina povrchu Pluta je pokryta metanem a dusíkovým ledem, takže znamením, že Kiladze se liší od zbytku povrchu, je silná přítomnost vodního ledu kolem kráteru. Vodní led jasně vyčnívá z metanového ledu, který pokrývá velkou část povrchu planety,“ uvedl pro space.com hlavní autor studie Dale Cruikshank.


Osa Pluta je nakloněna o 120 stupňů, takže se otáčí téměř na boku, což způsobuje velké výkyvy klimatu při oběhu kolem Slunce. Zmrzlý metan sublimuje do atmosféry, která je plná uhlovodíků a následně pak padá zpět na povrch jako sníh. Vědci odhadují, že za dobu existence Pluta, metan pokryl povrch planety nejméně 14 metry. Právě takto vědci přišli na to, že byl Kiladze relativně nedávno aktivní – vodní led není pokryt zmrzlým metanem. Zatím ale není jasné, co je zdrojem tepla, které brání Plutu, aby pod povrchem zcela zamrzl.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze