Facebook a Instagram v Evropě zavádí placené verze. Síť X představila nové tarify

Nejpopulárnější tuzemské sociální sítě postupně přicházejí s novými či aktualizovanými metodami monetizace. Ačkoliv lze Facebook, Instagram a někdejší Twitter, nyní síť X, nadále užívat zdarma, všechny tří sociální sítě také zavedly možnost předplatného. Kolik stojí a co za ně dostanete?

To, že provozovatel Faceebooku a Instagramu, společnost Meta, zavádí placenou verzi svých sociálních sítí, není novinkou. Už dříve to uvedl server Wall Street Journal s tím, že evropští mají možnost buď hradit měsíční poplatek za užívání sítí, nebo souhlasit s personalizovanými reklamami.

Meta dlouhodobě bojuje s evropským trhem kvůli přísným nařízením o ochraně soukromí. Technologický gigant v květnu letošního roku obdržel rekordní pokutu 1,3 miliardy dolarů za to, že nesprávně nakládal s daty evropských uživatelů.

Firma se od té doby snaží vyhnout přímým tahanicím s regulátory, a podle Wall Street Journal přišla s řešením, jak problémy s ochranou soukromí vyřešit. Nově proto od listopadu nabídne evropským uživatelům předplatné bez reklam, čímž jim umožní odhlásit se ze sběru jejich dat. 

Předplatné bude k dispozici osobám starším 18 let a základní cena činí 10 eur měsíčně, tedy zhruba 245 Kč, pokud si předplatné uživatel pořídí na webu. V případě předplatného skrze mobilní aplikace vyjde kvůli poplatkům Applu nebo Googlu na 13 eur měsíčně, tedy asi 320 Kč.

Předplatné se bude týkat všech účtů, které máte propojené v Centru účtů, a do konce února bude za jednotnou cenu, bez ohledu na počet účtů. Od 1. března příštího roku ale bude zmíněná cena platná pouze pro jeden účet a za každý si uživatelé připlatí 6 euro, tedy zhruba 150 Kč v případě předplatných na webu, a 8 euro, asi 200 Kč, u předplatných přes mobilní aplikaci.

Předplatné zavedla i síť X, nyní nabídku rozšiřuje

Síť X nezůstává pozadu a zveřejnila tři nové tarify, kterými chce majitel sítě Elon Musk dostat X do zisku. Tarify se dělí na Basic, Premium a Premium+, a liší se jak cenou, tak i nabízenými funkcemi.

Základní tarif Basic stojí 67 Kč měsíčně, případně 712 Kč ročně. Nabízí možnost publikovat delší příspěvky a následně je upravovat nebo zrušit, umožní také zveřejňování delších videí a jejich stahování a přehrávání médií na pozadí. Součástí předplatného jsou i různé možnosti customizace vzhledu, například možnost změnit ikonu nebo celý motiv, případně lajky a pár dalších kosmetických vychytávek. 

Předplatné Premium za 179 Kč měsíčně či 1 870 Kč ročně nabízí kromě výše uvedeného i modrou ověřovací fajfku a také přístup k analýzám, k Media Studio a X Pro. Uživatelé s tímto předplatným tak mohou na svých příspěvcích i začít vydělávat peníze. 

Nejdražší tarif Premium+ stojí 358 Kč měsíčně nebo 3 740 Kč ročně a zahrnuje všechny dosud zmíněné výhody, navíc ale bude X upřednostňovat vaše odpovědi a odstraní vám z časové osy reklamy. 

X zpoplatní i registraci

Víše zmíněná předplatná nejsou povinná a uživatelé mohou síť X zatím využívat zdarma tak jako dosud, registrace nových uživatelů se ale zpoplatní. Uvedl to už dříve server Fortune s tím, že majitel sítě Elon Musk už začal v některých státech vybírat poplatky za užívání sítě. 

X, dříve známý jako Twitter, začne novým uživatelům účtovat 1 dolar ročně za přístup ke klíčovým funkcím sítě včetně možnosti tweetovat a retweetovat příspěvky. Aktuálně probíhá test na Novém Zélandu a na Filipínách, poté se ale může rozšířit do celého světa.

"Od 17. října 2023 jsme začali testovat ‚Not A Bot‘, novou metodu předplatného pro nové uživatele ve dvou zemích," uvedla podle serveru Guardian společnost. "Tento nový test byl vyvinut, aby posílil naše již tak významné úsilí o snížení spamu, manipulace s naší platformou a aktivity botů," dodala.

Nové účty vytvořené na Novém Zélandu a na Filipínách tak budou muset nejprve ověřit své telefonní číslo a poté zaplatit roční poplatek ve výši 1 dolaru, aby bylo možné přidávat příspěvky, lajkovat, odpovídat, přeposílat či citovat příspěvky.

"Noví uživatelé, kteří se odhlásí z odběru, budou moci provádět pouze akce pouze pro čtení, jako je: číst příspěvky, sledovat videa a sledovat účty," uvedl X. Uživatelé, kteří se zaregistrují, také musí souhlasit s opakovanou platbou.

Cena pro český trh zatím stanovena nebyla, ve stávajícím kurzu by se ale jednalo o částku zhruba 23 korun ročně, pokud bude poplatek zaveden celosvětově. Musk ale už dříve navrhl, aby všichni uživatelé X platili za přístup k sociální síti. Není zatím ale jasné, jestli se poplatek bude týkat již stávajících účtů.

Související

Princ William se svou rodinou

O princezně Kate psali dezinformátoři najatí Kremlem, píše CNN

Včera uplynul týden od chvíle, kdy se svět dozvěděl pravdu o zdravotním stavu princezny Kate. Manželka následníka britského trůnu odhalila, že má rakovinu. Do té doby se na sociálních sítích šířily nejrůznější spekulace, teorie i konspirace. Podle nejnovějších zjištění v tom měli prsty i Rusové. 

Více souvisejících

sociální sítě Facebook Instagram Twitter

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy