Pastrňák je za říjen třetí hvězdou NHL, nejlepší byl Hughes z New Jersey

foto Ilustrační foto - Utkání NHL Boston - Detroit, 29. října 2023. David Pastrňák z domácího celku se raduje ze svého gólu.

New York - Český hokejový útočník David Pastrňák z Bostonu byl vyhlášen třetí hvězdou měsíce října v NHL. V devíti zápasech zaznamenal 14 bodů za osm gólů a šest přihrávek. V tradiční anketě ho předčili jen vítězný americký centr Jack Hughes z New Jersey a švédský útočník Elias Pettersson z Vancouveru. NHL o tom informovala na oficiálním webu soutěže.

Sedmadvacetiletý Pastrňák bodoval v sedmi z devíti startů. Do sezony vstoupil čtyřzápasovou bodovou šňůrou, během níž stihl nasbírat osm bodů (5+3). Mezi střelce se zapsal v šesti duelech. Dvakrát proměnil trestné střílení. Vévodí klubovým statistikám v bodech, gólech, asistencích i v hodnocení plus/minus za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách. Mezi střelci celé ligy je třetí, v bodování pátý.

Bruins i díky jeho výkonům prožili skvělý start do sezony. Vedou Východní konferenci. Připsali si osm výher a jedinou porážku, když doma podlehli v prodloužení Anaheimu. Devítizápasová bodová série od začátku sezony je nejdelší v historii tradičního klubu.

Mezi nejlepší hráče měsíce v NHL se Pastrňák zařadil pošesté v kariéře. V únoru 2021 byl zvolen nejlepším hráčem Východní divize NHL, druhou hvězdou se stal v říjnu 2019, loni v říjnu a letos v lednu a třetí hvězdou v únoru 2020.

Právě dvaadvacetiletý Hughes je aktuálním lídrem bodování i nejlepším nahrávačem ligy. Za osm utkání nastřádal 18 bodů díky pěti brankám a 13 přihrávkám. New Jersey tak pomohl k pěti výhrám a zisku 11 bodů. Překonal dosavadní klubové maximum z úvodních osmi zápasů sezony. Dosavadním rekordmanem byl Paul Gardner s 15 body v sezoně 1977/78. V celé NHL se dostal přes osmnáctibodovou hranici naposledy Thomas Vanek s 19 body (8+11) v ročníku 2012/13.

Pettersson je hned za Hughesem druhý v bodech i asistencích. Za devět startů zaznamenal 16 bodů (5+11). Měsíc zakončil čtyřiadvacetiletý Švéd druhým hattrickem v NHL. Canucks s jeho přispěním šestkrát vyhráli. Petterson je teprve čtvrtým hráčem v historii klubu, jemuž se podařilo nastřádat minimálně 16 bodů za prvních devět startů v ročníku. Před ním to dokázali pouze Tony Tanti, Patrik Sundström a Paul Reinhart.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 17:00 20°C

Celá předpověď