Fiala v Addis Abebě zahájil česko-etiopské obchodní fórum, jednal s premiérem

foto   Český premiér Petr Fiala (třetí zleva) na otevření česko-etiopského obchodního fóra, 4. listopadu, 2023, Addis Abeba. Na snímku  Mesenbet Shenkute, generální tajemnice etiopské obchodní komory Addis Chambe (druhá zleva) a Jan Rafaj, prezident Svazu průmyslu a dopravy (druhý zprava).

Addis Abeba - Český premiér Petr Fiala dnes v Addis Abebě zahájil česko-etiopské obchodní fórum a jednal s etiopským premiérem Abiy Ahmedem, kterého pozval do Prahy. Etiopii Fiala označil za významnou zemi z hlediska stability ve východní Africe a řekl, že spatřuje potenciál pro spolupráci mimo jiné ve zdravotnictví či obranném průmyslu. Odpoledne premiér navštívil Muzeum vody a místní porodnici, kde jsou polohovatelná lůžka české výroby.

"Tradičně vnímáme Etiopii jako jednoho z našich klíčových obchodních partnerů v Africe," řekl Fiala na obchodním fóru a dodal, že je třeba zaměřit se na více než na import "legendární etiopské kávy". "Vaše země skýtá mnoho příležitostí pro spolupráci. Máme zde projekty v oblastech jako vodohospodářství či zdravotnictví," uvedl premiér s tím, že ekonomická spolupráce by měla jít ruku v ruce s rozvojovou spoluprací. Etiopie má podle Fialy významnou roli ve stabilizaci celého regionu, obchodního fóra se proto zúčastnili i zástupci českého obranného průmyslu. Za etiopskou stranu bylo podle vlády na místě asi 40 podnikatelů, zatímco českých asi 14.

V poledne Fiala jednal se svým etiopským protějškem Ahmedem. Po schůzce český premiér uvedl, že "česko-etiopské vztahy mají téměř stoletou tradici a určitě je na co navazovat". Připomněl české projekty rozvojové pomoci v Etiopii a oznámil rozšíření ekonomické spolupráce, především v obranném průmyslu. "Modernizace stíhacích letounů L-39, kterou zde provádí Omnipol, je dobrý příklad toho, jak tato spolupráce může vypadat," uvedl Fiala na síti x. Později novinářům potvrdil, že premiéra pozval do Prahy.

Odpoledne Fiala navštívil Muzeum vody, kde se konala prezentace česko-etiopské rozvojové spolupráce týkající se vodních zdrojů, a etiopskou porodnici, kam dodala polohovatelná lůžka česká společnost Linet.

"Návštěva ministerstva vodního hospodářství a energetiky pro mě byla velice zajímavá, protože jsem měl možnost vidět konkrétní výsledky více než několik desetiletí trvající spolupráce v oblasti hydrogeologie," uvedl Fiala. "Ta spolupráce se rozvíjí dál směrem k využití umělé inteligence," dodal. Premiér také poznamenal, že z hlediska českých investorů je také důležité, že Etiopie má naprostou většinu energie z čistých obnovitelných zdrojů a je levná.

V nemocnici, která je zaměřená na porodnictví, Fiala řekl, že se zde "naplno ukazuje význam rozvojové pomoci, kterou Česká republika poskytuje". Z hlediska rozvojové pomoci je Etiopie podle premiéra pro ČR jednou ze šesti prioritních zemí a roční podpora, kterou Česká republika Etiopii poskytuje, se pohybuje kolem 100 milionů Kč. "Tady tato péče o rodičky, mladé maminky, riziková těhotenství, ale i o ženy, které jsou obětí znásilnění, by nebyla možná bez naší finanční pomoci," řekl.

V Addis Abebě Fiala zahájil svou týdenní návštěvu subsaharské Afriky. Kromě Etiopie premiér navštíví Keňu, Nigérii, Ghanu a Pobřeží slonoviny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 17:00 20°C

Celá předpověď