Meta v Česku oficiálně spustila předplatné. Facebook a Instagram stojí minimálně 240 korun

Facebook a Instagram se v Česku oficiálně dočkaly předplatného. Meta v průběhu tohoto týdne zpřístupnila uživatelům možnost zbavit se reklam za nemalý poplatek čítající nejméně 240 korun měsíčně.

To, že provozovatel Faceebooku a Instagramu, společnost Meta, zavádí placenou verzi svých sociálních sítí, není novinkou. Už dříve to uvedl server Wall Street Journal s tím, že evropští mají možnost buď hradit měsíční poplatek za užívání sítí, nebo souhlasit s personalizovanými reklamami.

Meta dlouhodobě bojuje s evropským trhem kvůli přísným nařízením o ochraně soukromí. Technologický gigant v květnu letošního roku obdržel rekordní pokutu 1,3 miliardy dolarů za to, že nesprávně nakládal s daty evropských uživatelů.

Firma se od té doby snaží vyhnout přímým tahanicím s regulátory, a podle Wall Street Journal přišla s řešením, jak problémy s ochranou soukromí vyřešit. Nově proto od listopadu nabídne evropským uživatelům předplatné bez reklam, čímž jim umožní odhlásit se ze sběru jejich dat. A v Česku tuto možnost spustila včera. 

Předplatné je k dispozici osobám starším 18 let a jeho cena činí 240 Kč, pokud si předplatné uživatel pořídí na webu. V případě předplatného skrze mobilní aplikace vyjde kvůli poplatkům Applu nebo Googlu na 299 Kč.

Předplatné se týká všech účtů, které máte propojené v Centru účtů, a do konce února bude za jednotnou cenu, bez ohledu na počet účtů. Od 1. března příštího roku ale bude zmíněná cena platná pouze pro jeden účet a za každý si uživatelé připlatí 148 Kč v případě předplatných na webu, a 185 Kč u předplatných přes mobilní aplikaci.

Ročně tak uživatelé zaplatí na předplatném nejméně 2500 Kč, v případě že vlastní jeden pouze účet. Majitelé více účtů si sáhnou hlouběji do kapsy. 

Související

Více souvisejících

Facebook Instagram

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy