Ministr školství Bek se setká se šéfem odborů kvůli stávce ve školách

foto Ilustrační foto - TK ministra školství Mikuláše Beka (STAN) k jeho prioritám v čele ministerstva školství, 16. května 2023, Praha.

Praha - Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se kvůli vyhlášení stávky ve školách na 27. listopadu setká tento i příští týden se šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem. Věcí by se měli na příštím jednání zabývat také předsedové koaličních stran a o situaci chce Bek informovat i premiéra Petra Fialu (ODS). Řekl to dnes České televizi (ČT). Do rozpočtu ministerstva školství by Bek rád získal navíc pět miliard korun. Podle dosavadních informací z navrhovaného rozpočtu by ministerstvo mělo mít v příštím roce na výdaje 269 miliard korun.

Podle mluvčí Terezy Fojtové se Bek snaží nalézt cestu k tomu, aby stávka nebyla. "Ministerstvo se ale musí připravit i na variantu konání stávky a jednat s řediteli škol o minimalizaci dopadů na děti a rodiče," řekla ČTK. S řediteli základních škol bude ministr jednat formou videokonference 22. listopadu, dodala.

Bek řekl, že věc považuje za vážnou, ale stále vidí prostor pro jednání. S Dobšíkem se ministr tento čtvrtek krátce setká na konferenci, které se oba zúčastní. Další jednání šéfovi odborů navrhl na příští čtvrtek. Bek očekává, že se na setkání vyjasní, jaké přesně požadavky odbory mají. Dobšík ČTK řekl, že se podrobnosti k harmonogramu jednání dozví od Beka na čtvrteční konferenci.

"Já si myslím, že pořád existuje cesta, jak najít východisko z těch obtíží, ve kterých je financování některých pozic ve školství - nejsou to učitelé, jsou to ti nepedagogové," uvedl ministr. Na dotaz potvrdil, že bude chtít odborům garantovat, že bude dost peněz na nepedagogické pracovníky, aniž se bude škrtat z navýšení financí pro učitele. "Zároveň ale chci, abychom hledali cestu k dohodě o tom, jakým způsobem zbrzdit personální nárůst ve školství, který je ve skutečnosti příčinou problémů," doplnil Bek. Podle ministra ve školství ročně přibývá 7000 až 8000 pozic. Z nepedagogických pozic je podle něj 8000 neobsazeno.

Ministerstvo školství by mělo mít podle navrhovaného rozpočtu v příštím roce na výdaje 269 miliard korun. Proti letošku je to o 3,9 miliardy korun víc. Bek řekl, že by do rozpočtu rád získal ještě asi pět miliard korun. Navrhl, aby se situací příští týden zabývali také lídři koaličních stran na svém pravidelném jednání.

Školské odbory v úterý rozhodly, že 27. listopadu se uskuteční celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol. Instrukce k postupu přípravy stávky a předlohy potřebných dokumentů rozešlou odbory jednotlivým organizacím v pátek. Odboráři usilují o více peněz pro školství na příští rok. Už dříve kritizovaly to, že má o dvě procenta klesnout objem peněz na výdělky nepedagogických pracovníků ve školství - tedy například kuchařů, hospodářů a ekonomů škol, školních psychologů či IT pracovníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď