Čistý zisk ČEZ za tři čtvrtletí meziročně klesl o 43 % na 29,8 miliardy Kč

foto Česká pošta a energetická společnost ČEZ otevřely 4. srpna 2021 v Českých Budějovicích první společnou přepážku v ČR. Ilustrační foto.

Praha - Energetická skupina ČEZ za tři čtvrtletí roku vydělala 29,8 miliardy korun, což znamená meziroční pokles čistého zisku o 43 procent. Hlavní příčinou poklesu je letos zavedená daň z neočekávaných zisků. Provozní zisk (EBITDA) skupiny naopak vzhledem k vysokým tržním cenám komodit stoupl o šest procent na 95 miliard Kč. Podle analytiků tak hospodaření skupiny překonalo původní odhady, zejména na provozní úrovni. Vedení firmy proto navýšilo původní celoroční odhad provozního zisku na 115 až 120 miliard Kč. Odhad celoročního čistého zisku zůstává na 33 až 37 miliardách Kč. ČEZ se v posledních měsících zároveň přiblížil k dokončení prodeje distribučních a prodejních aktiv v Turecku, podle finančního ředitele Martina Nováka by se tak mohlo stát do konce roku.

"Výsledky hospodaření za první tři čtvrtletí reflektují postupnou stabilizaci na energetických trzích. Po schválení rekordní dividendy 145 Kč na akcii a s ohledem na mimořádná zdanění tržeb a zisků energetických firem předpokládáme, že skupina ČEZ letos na dividendách, daních ze zisků a na odvodech z nadměrných tržeb výroby odvede českému státu 118 až 125 miliard korun," uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Výnosy jsou podle firmy ovlivněny loňskými extrémními výkyvy cen komodit a následně zavedenými odvody z nadměrných tržeb výroby, které zatím zatížily náklady skupiny 8,7 miliardami Kč. Daň z neočekávaných zisků činila 21 miliard Kč. ČEZ odhaduje, že za celý rok na těchto odvodech zaplatí 37 až 45 miliard Kč.

Hospodaření ČEZ překonalo i některá očekávání analytiků. Výsledky byly podle analytika České spořitelny Petra Bártka nad odhady díky zlepšujícímu se segmentu prodeje a lepší produkci z uhlí a dobré marži v segmentu výroby. Analytik Fio Banky Jan Raška vidí příčinu lepší provozní ziskovosti ve výsledku tuzemského prodeje, který ve své maloobchodní části vykázal provozní zisk 3,6 miliardy Kč. Podle analytika Capitalinked.com Radima Dohnala jsou odhady celoročního provozního i čistého zisku velmi reálné, hlavně s ohledem na ceny plynu a emisní povolenky. Analytik XTB Tomáš Cverna přitom předpokládá, že by měla skupina dosáhnout horní hranice očekávaného čistého zisku, tedy 37 miliard Kč. Důvodem jsou vyšší realizační ceny elektřiny.

Hospodaření ČEZ by v příštích letech mohly více ovlivňovat také aktivity firmy v cizině. Finanční ředitel ČEZ Martin Novák dnes ČTK řekl, že firma se chce zbavit svých podílů v energetických firmách v Turecku a v Polsku. Nejblíže k dokončení je prodej distribučních a prodejních aktiv v Turecku, která ČEZ drží v rámci společnosti Akcez Enerji. Dohodnuto už je financování a převzetí záruk firmy kupujícím. Vedení firmy věří, že obchod by měl být dokončen do konce roku. Finanční podrobnosti ani jméno kupujícího Novák neuvedl. ČEZ se podle Nováka navíc bude chtít do budoucna zbavit i podílu v turecké Akenerji, která v zemi provozuje několik elektráren. Prodej této společnosti však zatím tak blízko není. Skupina dále hledá možné zájemce o své dvě černouhelné elektrárny Skawina a Chorzów v Polsku. V minulosti se už ČEZ snažil polské elektrárny prodat, kvůli neatraktivním nabídkám však transakci před dvěma lety zastavil. Podle finančního ředitele ČEZ v současnosti není prodej na pořadu dne, stále však platí, že se jich chce skupina do budoucna zbavit.

ČEZ patří k největším energetickým firmám v Česku. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Skupina zaznamenala v loňském roce rekordní zisk 78,4 miliardy korun. Letos v červnu rozhodla valná hromada společnosti o výplatě dividendy 145 korun za akcii. Stát z toho dostal 54 miliard korun.

Analytici: Hospodaření ČEZ překonalo odhady trhu zejména na provozní úrovni

Hospodářské výsledky společnosti ČEZ za třetí čtvrtletí letošního roku překonaly odhady trhu zejména na provozní úrovni, vyplývá z vyjádření analytiků. 

"EBITDA (za třetí čtvrtletí) svou výší 32,6 miliardy korun dokonce převyšuje loňskou silnou úroveň a překonává náš odhad 28,6 miliardy korun, respektive tržní konsensus posazený na hladinu 27,8 miliardy korun," uvedl analytik Fio banky Jan Raška.

Výsledky byly podle analytika České spořitelny Petra Bártka nad odhady díky zlepšujícímu se segmentu prodeje a lepší produkci z uhlí a dobré marži v segmentu výroby.

Raška vidí příčinu lepší než očekávané provozní ziskovosti hlavně ve velmi dobrém výsledku tuzemského prodeje, který ve své maloobchodní části vykázal provozní zisk 3,6 miliardy korun. Přitom předpoklad Fio banky byl 2,2 miliardy korun. "Nad očekávání se tak zřejmě projevily nižší nákupní ceny komodit a rovněž vliv sezonních faktorů byl příznivější," podotkl. Vedle prodeje ocenil také segment výroby a zmínil nadstandardní výkonnost těžby uhlí. "Tento segment letos směřuje k dalšímu rekordnímu výsledku, když se výrazně pozitivně projevují vyšší ceny uhlí," uvedl.

Lepší než odhadovaná EBITDA se podle analytiků nicméně kvůli daňové zátěži plně neprojevila do očištěného čistého zisku. Zatímco firma zvýšila celoroční výhled EBITDA na 115 až 120 miliard korun, odhad celoročního čistého zisku 33 až 37 miliardy korun kvůli vyšší dani z neočekávaných zisků ponechala.

Zvýšený výhled provozního zisku hodnotí analytici pozitivně. "Naše celoroční projekce počítá s EBITDA 121,9 miliardy Kč a čistým ziskem 34,8 miliardy Kč. Ve čtvrtém kvartálu tak zbývá dodat asi 22,4 miliardy Kč zisku EBITDA a 3,2 miliardy Kč čistého zisku. To považujeme za splnitelné," uvedl Bohumil Trampota z Komerční banky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je sobota 25. května 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď