KOMENTÁŘ | Bonzování na sociálních sítích, aneb Jan Zahradil znovu zasahuje

Dnes se podíváme na to, co je to takový online virtue signalling. Bude řeč o mávání ctností nebo také signalizaci ctností, což je pejorativní neologismus pro okázalé předvádění morálních hodnot. Jako příklad si vezmeme europoslance Jana Zahradila a jednu jeho reakci.

To bylo tak. Na vnitru vznikl takový leták, který shrnuje zásady bezpečného pohybu v online prostoru. Věnuje se třeba digitální stopě, zneužitelnosti osobních údajů, varuje před sdílením intimních fotek a tak podobně, no prostě na internetu najdete takových doporučení tuny. Není to nic objevného ani nic extra, nicméně šlo o to, že tentokrát to za a) vydalo Ministerstvo vnitra a za b) dokument obsahoval následující větu: „Nahlas nebezpečné nebo nelegální chování na sítích. Obrátit se můžeš na Policii ČR, Linku bezpečí nebo další instituce a organizace pro ochranu a bezpečnost.“

A už byl oheň na střeše. 

Jan Zahradil si tu příležitost prostě nemohl nechat ujít. A nechal se slyšet, že mu to začíná připomínat normalizační atmosféru. Abych ho citoval naprosto přesně, napsal na Twitter tohle: „Nemohu si pomoci, ale tohle už mi začíná připomínat normalizační atmosféru, ministře @Vit_Rakusan. Vy jste ji nestihl zažít, já ano. Buď vůbec netušíte, k čemu takové výzvy mohou vést nebo to naopak aktivně podporujete. Nevím, která varianta je horší.“

Mohlo by se říct, že tím prostě jen dokázal, že je typickým čtenářem a komentátorem titulků, totiž toho druhu lidí, kteří si zásadně nezjišťují souvislosti a hrozně rádi vytrhávají z kontextu, ale pravda je jiná. Reakce spočívala jen v rámci okázalého mávání signálním praporem. Pro tyhle lidi je obvykle obrana svobod to, že si stěžují na internetu, kde jim nikdo nebrání říkat, co chtějí, nebo ještě lépe rovnou v televizi na strašlivou cenzuru. 

Ale pojďme k věci. Zahradil (stejně jako mnoho dalších) reaguje na poslední bod tzv. Desatera bezpečného chování v online světě vydaného Ministerstvem vnitra, a to prostě jen proto, že tento jeden z postupně zveřejňovaných bodů obsahuje slova, na něž tenhle druh lidí „rádoby obránců hodnot a svobod“ spolehlivě reaguje. Samozřejmě, nejde jen o okázalé předstírání obrany toho či onoho, nutná je nemalá halda hysterie a v ideálním případě i nějaký ten argumentační faul. 

Doporučené články

No nic, pojďme zpátky. V tomto případě šlo o jedno slovo, konkrétně nahlašování, z něhož si pan Zahradil okamžitě upletl normalizační argument a jal se jím mávat tak mohutně, až se mu za Twitterem prášilo. Tak si to pojďme polopaticky rozebrat. 

Je zjevné, že nebezpečným a nelegálním lidé z Vnitra míní skutečná nebezpečí a skutečnou nelegalitu, jako třeba § 181 Poškození cizích práv, § 184 Pomluvu, § 345 Křivé obvinění, § 355 Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, § 356 Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, § 357 Šíření poplašné zprávy, § 365 Schvalování trestného činu, § 364 Podněcování k trestnému činu, nebo § 404 projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka podle zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku. A to proto, že nic jiného, než skutečně nelegální věci nelze z hlediska práva za nelegální označit. Natož pak stíhat. 

Onen zmíněný leták se jen snaží trochu neobratně občanům sdělit, že internet není Divoký západ a že v onlinu platí právo stejně jako kdekoli jinde. A že když zahlédnou nějaký eklhaft, můžou to klidně někomu říct. To je za mě čistá hra. 

Kdyby vám pod barákem vyřvávala banda nácků a malovala sprejem hákové kříže na dveře, asi byste se taky ozvali. Není rozdíl mezi tím, když vám někdo vyhrožuje smrtí osobně, telefonem nebo po internetu, to se prostě nedělá. Podobných příkladů bychom našli celou řadu. 

Takže klid, milí wannabe Blaničtí rytíři, zadržte své koně. Jestli jste si nevšimli, žijeme ve svobodné zemi, demokracii, nikdo tu cenzuru nezavádí, ani nechystá. Na ty internety si můžete psát, kreslit, fotit, točit a říkat, co se vám zamane. Takže klid. Akorát že právo a zákony, které platí a jsou vymáhány tam venku, se tu a tam objevují i na internetu, ale pořád jsou to ty samé paragrafy.

Tak to pojďme uzavřít. Blíží se volby. Už zase.

Počítejte s tím, že se zas bude svolávat na virtuální barikády neexistujících problémů, bude se krvácet pro vlast – aspoň na billboardech, a média budou přetékat bojovníky všech barev. Ledacos z toho nebude pravda a ledacos bude úplně vymyšlené. Ale to vy asi víte. A taky asi víte, že už to začalo.

PS: Kdyby vás to zajímalo, onen děsivý ministerský dokument najdete tady: https://www.mvcr.cz/clanek/10-ficur-bezpecneho-chovani-v-onlinu-vnitro-radi-jak-se-chovat-na-socialnich-sitich.aspx

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  
Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

komentář Jan Zahradil sociální sítě cenzura internet Vít Rakušan (STAN) Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 2 hodinami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 8 hodinami

Zeman popsal svou verzi příběhu o abolici pro Mynáře. Fiala ji prý slíbil

Exprezident Miloš Zeman tvrdí, že současný premiér Petr Fiala (ODS) mu během jednání, které vedly ke jmenování jeho vlády po parlamentních volbách na podzim 2021, slíbil abolici pro tehdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře. Mynář se jí nedočkal a momentálně čelí obžalobě.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy