Reportér CNN Prima NEWS natáčel v izraelské škole. Na úkryt před raketami mají děti 90 vteřin

Válka v Izraeli se nevyhne ani školám.

Válka v Izraeli se nevyhne ani školám

Izraelsko-palestinský konflikt se dotýká také škol. Ve městě Lod se na prestižní střední škole studenti mimo jiné učí, jak zareagovat na letecký poplach. Na to, aby se dostali do krytu, mají jen 90 vteřin. Na místě natáčel reportér CNN Prima NEWS Jakub Říha.

„Toto je cvičení. Přesuňte se do krytu,“ vyzývá studenty Geoula Settyová, ředitelka školy Atid Lod High School. „Studentům připomínáme, že jsme ve válce a mají 90 vteřin na to, dostat se do krytu,“ popisuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izraelci útočí, jen pokud v cíli nejsou civilisté. Plukovník popsal taktiku na bojišti

Do krytu, který se nachází přímo ve škole, se vejde asi 250 osob. „Učíme se teď jen s polovinou studentů. Máme totiž jen dva kryty a všichni by se do nich nevešli,“ vysvětluje Settyová. Přestože jde jen o cvičení, není to pro studenty o nic příjemnější. „Mám z toho obavy, je tu strašný hluk. Ve skutečnosti by to ale bylo horší,“ říká student Gai.

Studenti momentálně chodí do školy jen dva dny v týdnu, zbytek zvládají on-line. Nejvíc jim prý chybí kamarádi. „Žijeme teď vlastně odděleně. Do školy je to 50 minut, vidíme se málo,“ uvádí studentka Leila, která je muslimka.

Po 7. říjnu, kdy teroristické hnutí Hamás zaútočilo na Izrael, se Leila ve škole se šikanou nesetkala. Mimo ni ale ano. „Lidé jsou rasističtější. Soudí vás podle toho, jak vypadáte a odkud jste. Kamarádi jsou pro mě oporou, nejsou jako ostatní,“ míní Leila. „Bál jsem se, že se vztah k muslimům po tom všem změní, ale přátelé jsou přátelé a vy věříte tomu, komu potřebujete věřit,“ říká Gai.

Kromě hrozby raketového útoku se studenti špatně soustředí i kvůli tomu, že jejich sourozenci a kamarádi jsou v armádě, nebo dokonce o někoho přišli. „Každý z nich zná někoho, koho válka poznamenala. Je to pro ně těžké,“ říká učitelka Šlomit Assaová.

Tagy: