Pekarová obhájila post šéfky TOP 09. Válek se stal novým 1. místopředsedou strany

Zástupci TOP 09 si na svém celostátním sněmu v pražském hotelu Clarion zvolili šéfku strany. Post obhájila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která neměla protikandidáta. Následovala volba 1. místopředsedy, senátor Tomáš Czernin se o tuto funkci již neucházel. Nahradil jej ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Ani on ve volbě neměl vyzyvatele.

Pekarová získala 142 hlasů ze 177. Po zvolení poděkovala svým straníkům za podporu. Akce se zúčastnili i předsedové dalších vládních stran.

VIDEO: Zástupci Spolu potvrdili společnou evropskou kandidátku

„Děkuji vám, že jsme do toho tehdy šli Spolu. Děkuji Markétě, která je výbornou a důstojnou předsedkyní Poslanecké sněmovny. Jde nám o stejnou věc – o dodržování pravidel, která platí pro všechny stejně, a o prozápadní směřování naší země. Za chvíli to budou dva roky od jmenování vlády. Naše vláda sdružuje všechny relevantní demokratické síly v České republice,“ řekl Fiala ve svém projevu adresovaném všem členům TOP 09.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Naše rozhodnutí je i projevem odvahy. Rozmanitost není nevýhodou, řekl Niedermayer o Spolu

Projekt Spolu chválil také předseda KDU-ČSL a ministr práce Marian Jurečka. „Vyzkoušeli jsme si, jak to funguje, když nespolupracujeme. Za poslední dobu jsme zjistili, jak to může fungovat, když spolupracujeme,“ řekl vicepremiér. Připustil však, že by koalice Spolu mohla navenek lépe komunikovat, k čemuž vyzval členy všech tří stran.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš a předseda STAN Vít Rakušan vystoupili on-line. Oba koaliční straně popřáli šťastnou volbu.

Krátce po začátku sobotního sjezdu TOP 09 se potvrdily spekulace, že Pekarová během volby předsedy nebude mít protikandidáta. „Nenechali jsme nikoho padnout, tak, jak jsme slíbili. Situace se konečně začíná zlepšovat. TOP 09 je ve vládní koalici nejsilnějším hlasem pro rozpočtovou odpovědnost,“ zmínila předsedkyně Sněmovny ve svém zhruba patnáctiminutovém projevu.

Zároveň poblahopřála nepřítomnému čestnému předsedovi strany Karlu Schwarzenbergovi mnoho zdraví. Rovněž poděkovala svému dosavadnímu 1. místopředsedovi TOP 09 Tomáši Czerninovi za to, že jí kryl záda. Současný místopředseda Senátu však druhou nejvyšší stranickou funkci neobhajoval.

Bizarní volba místopředsedů

Czernina nahradil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Ani on neměl vyzyvatele. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob sice obdržel nominaci na 1. místopředsedu, kandidatury se ale vzdal ve Válkův prospěch. Czernin a Jakob kandidovali na funkci řadového místopředsedy. S nimi také další čtveřice ve složení: Matěj Ondřej Havel, Michal Kučera, Lukáš Otys i bývalý předseda strany Jiří Pospíšil.

Sněm si za čtyři řadové místopředsedy zvolil nejdříve Kučeru, Czernina a Havla. Čtvrtý místopředseda dlouho nebyl zvolen, jelikož se Pospíšilovi s Jakobem ani na třetí pokus nepovedlo získat většinu. Následovaly tedy nové nominace. Ve čtvrtém kole byla zvolena Martina Ochotnická.

Ve veřejném prostoru se objevovaly i divoké spekulace, že by se o místo v předsednictvu TOP 09 mohl ucházet například exministr financí a spoluzakladatel strany Miroslav Kalousek, který v posledních měsících vládní koalici poměrně často kritizuje.

V sobotu reagoval na sociálních sítích na projev Pekarové, v němž kromě jiného zaznělo, že se drtivá většina lidí nechce nechat obelhávat a že ocení přímost a pravdivost. „Beru to jako závazek, že vládní propaganda přestane lidi obelhávat a bude přímá a pravdivá. Měl bych z toho velkou radost,“ rýpl si Kalousek.

Tagy: