Americká podpora Ukrajiny je politický fotbalový míč. Kutálí se mezi komorami Kongresu a Bílým domem

Od nejnovější ukrajinské protiofenzivy uběhlo více než pět měsíců. Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj v nedávném rozhovoru pro britský Economist řekl, že situace na frontě je bezútěšná a bez výrazného průlomu. Aktuální vývoj analyzují pro akademický server Conversation expert na mezinárodní bezpečnost Stefan Wolff z Birminghamské univerzity a profesorka mezinárodních vztahů Oděské univerzity Tetyana Malyarenková.

svět ve 20 minutách Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volodymyr Zelenskyj (ilustrační foto)

Volodymyr Zelenskyj (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Prezident Volodymyr Zelenskyj z pohledu domácí politiky v tuto chvíli nemá důvod k tomu, aby začal s Kremlem jednat. Podle říjnového průzkumu je drtivá většina Ukrajinců proti jakýmkoli územím ústupkům, i kdyby to mělo znamenat delší a nákladnější válku, připomíná analýza serveru Conversation.

Takový názor přitom panuje napříč společností, a to i mezi rusky mluvícími občany Ukrajiny. 65 procent dotázaných uvedlo, že odmítají kompromis, který by zahrnoval výměnu ukrajinského území za mír. Podobně se vyjádřilo i více než 70 procent lidí žijících v blízkosti frontové linie na východě a jihu země

Je velmi důležité, aby Putin na Ukrajině nevyhrál. Jinak nevíme, kde se zastaví, míní exmluvčí NATO

Číst článek

V této souvislosti se vedou také debaty o tom, jestli se na Ukrajině budou konat volby, jejichž řádný termín připadá na jaro příštího roku. Zelenskyj ve svém nedávném projevu k národu řekl, že mluvit o volbách je v době války nezodpovědné. Jeho případní vyzyvatelé o prezidentský úřad by stejně měli jen malou šanci současnou hlavu státu porazit, konstatují autoři článku.

V nadcházejících měsících by se to ale přece jen mohlo změnit. Podpora Zelenského je totiž podmíněna přinejmenším zachováním současného stavu, který je však nejistý. Ukrajinská protiofenziva v posledních měsících dosáhla jen několika málo úspěchů. 

Podpora Spojených států

Zachování statusu quo je přitom závislé na mezinárodní situaci a zejména na pokračující ekonomické, politické a vojenské podpoře Západu. Tu Kyjev nemůže považovat za samozřejmou, zejména v případě Washingtonu.

Ještě loni v květnu schválila tehdy demokraty vedená Sněmovna reprezentantů balík pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů. Proti jejímu schválení tehdy hlasovalo jen 57 poslanců. Letos v září se proti schválení podobného návrhu už jen ve výši tří set milionů dolarů vyslovil víc než dvojnásobný počet zákonodárců.

Mír má v rukou Zelenskyj. USA za zády Ukrajinců nic nepodnikají, říká americká velvyslankyně při NATO

Číst článek

Většinu v dolní komoře amerického Kongresu dnes mají republikáni. Prosadili návrh, který zahrnuje pomoc Izraeli, ale s Ukrajinou nepočítá. Zákon ale nejspíš narazí jak v Senátu, který vedou demokraté, tak i u prezidenta Bidena, který už pohrozil vetem.

Patová situace ohledně americké pomoci Ukrajině je obzvlášť problematická. Vzhledem k současné politické situaci ve Spojených státech se podpora napadené zemi stane pomyslným politickým fotbalovým míčem, o který se bude kopat mezi dolní a horní komorou Kongresu, spolu s Bílým domem.

Američané před sebou navíc mají volební rok a dá se čekat, že pro Kyjev bude proto situace ještě nepříznivější.

Brusel Ukrajinu sám neudrží

Evropa je Ukrajině nakloněna o něco více. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová znovu vyjádřila Ukrajině podporu, kterou stvrdila doporučením Evropské komise zahájit jednání o vstupu země do unijního bloku.

Nejsme v patu, nenutí mě jednat s Ruskem o míru, tvrdí Zelenskyj po jednání s Leyenovou

Číst článek

Brusel sice může poskytnout Kyjevu politickou podporu a finančně udržet zemi nad vodou, ovšem unijní balíček vojenské pomoci ve výši pěti miliard eur se zdaleka nemůže rovnat dosavadní podpoře ze strany Washingtonu.

Tváří tvář vnitro i zahraničněpolitickým tlakům bude Zelenskyj muset prokázat, že jeho politická a vojenská strategie může dosáhnout svého cíle, kterým je plné obnovení svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny.

Tato meta je přitom vysoce závislá na míře podpory Západu v nadcházejících měsících. I když jsou západní vlády po dvaceti měsících války rozčarované, podle autorů musí ve své podpoře pokračovat a zřejmě ji i navýšit.

Alternativou už totiž není jen patová situace na bojišti. Zastavení podpory Kyjevu sebou přináší velmi reálnou možnost ukrajinské porážky a následné ponížení u jednacího stolu, dodávají závěrem pro akademický server Conversation Stefan Wolff z Birminghamské univerzity a profesorka Oděské univerzity Tetyana Malyarenková.

Ondřej Čížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme