Lorem ipsum dolor

Vyhlásenie SNG k La Biennale di Venezia 2024

24. 11. 2023Artalk Infoservis

Národní galerie v Praze (NGP) sa rozhodla, že rozdelí dlhodobo rekonštrukciu Pavilónu Českej a Slovenskej republiky na dve fázy, čo umožní budúci rok provizórne využiť pavilón.

Aj keď tento návrh prichádza pomerne neskoro, budeme na ponuku využiť paritne priestor Pavilónu reflektovať. Bohužiaľ krátkosť času neumožňuje nájsť projekt v širšom odbornom konsenze. Účasť Slovenskej republiky na tejto prestížnej prehliadke je však nielen naše, ale aj dlhodobé prianie odbornej obce i aktuálneho vedenia MK SR. Preto sme v tejto veci oslovili a požiadali o spoluprácu kurátorku Lýdiu Pribišovú z Kunsthalle Bratislava, verejnej partnerskej inštitúcie, ktorá má v gescii agendu súčasného umenia. So spoluprácou súhlasila a pripraví pre Pavilón originálnu expozíciu, v rámci ktorej bude prezentovaný projekt Ota Hudeca. Finančné krytie prisľúbilo MK SR a SNG sa postará o produkciu expozície. 

Česká strana sa bude prezentovať projektom Evy Koťátkovej Srdce žirafy v zajetí je o dvanáct kilogramů lehčí, ktorý pôvodne pripravovala pre priestor v Arsenale. Podľa informácií z NGP dočasná úprava pavilónu potrebná pre realizáciu projektu urýchli následnú komplexnú rekonštrukciu objektu.

Usporiadanie Pavilónu na ďalšie roky: 

2024 a 2025/ ak to rekonštrukcia dovolí, tak spoločné projekty v provizórnom režime;

2026 / spoločný výročný project po rekonštrukcii ako reflexia 100. výročia vzniku pavilónu

2027 a 2028 / pokračovanie v cykle striedania – začína dvomi rokmi slovenského zastúpenia