Lorem ipsum dolor

UNESCO spúšťa virtuálne múzeum ukradnutých artefaktov

16. 11. 2023Veronika SvoradováZprávy

UNESCO a Interpol spojili svoje sily v unikátnom projekte virtuálneho múzea zameraného na ukradnuté kultúrne artefakty. Jeho tvorcovia dúfajú, že – na rozdiel od iných inštitúcií – časom postupne zanikne, píše Veronika Svoradová

UNESCO v spolupráci s Interpolom pripravuje ambiciózny projekt virtuálneho múzea, ktoré by malo na jednom mieste pomyselne zhromaždiť ukradnuté kultúrne artefakty z celého sveta. Návštevníci a návštevníčky si ich budú môcť prezrieť v 3D podobe, pričom každé dielo bude sprevádzané textom objasňujúcim jeho pôvod a význam pre komunitu, ktorej bolo nelegálne odňaté. Podľa generálnej riaditeľky UNESCO Audrey Azoulay pôjde o múzeum, aké tu ešte nikdy nebolo, v ktorom bude „prezentácia každého diela hlbokým ponorom do jeho univerza a kultúrych a spoločenských hnutí, z ktorých vzišlo“.

Virtuálne múzeum má byť prelomovým nástrojom na zvýšenie povedomia o nezákonnom obchodovaní s kultúrnymi artefaktmi a určené bude tak pre odbornú, ako i laickú verejnosť. Zacielené by malo byť špeciálne na mladšie generácie, uviedlo UNESCO. Projekt za 2,5 milióna dolárov v prvej fáze finančne podporila Saudská Arábia.

Organizácia nedávno zverejnila prvé vizuály múzea, ktoré v online priestore naprojektoval Francis Kéré, prvý architekt afrického pôvodu ocenený prestížnou Pritzkerovou cenou za architektúru. 

Kéré sa pri vytváraní dizajnu inšpiroval vizuálom do výšky sa týčiaceho afrického baobabu a špirálovitým tvarom centrálneho átria Guggenheimovho múzea v New Yorku, zapísaného do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva. Architekt prirovnal vzťah komunity, ktorej boli odcudzené kultúre artefakty, ku koreňom stromu, ktoré prišli výživu. 

Prvá výstava vo virtuálnom múzeu, ktorá by mala byť sprístupnená v polovici roku 2025, predstaví približne 600 ukradnutých diel z rôznych krajín a období.

Podľa vyjadrenia generálnej riaditeľky UNESCO pre Guardian je „za každým odcudzeným dielom alebo fragmentom kus histórie, identity a ľudstva“ a ukradnutým artefaktom, ku ktorým majú odborníci znemožnený prístup, hrozí upadnutie do zabudnutia. Virtuálne múzeum by mohlo túto skutočnosť aspoň čiastočne kompenzovať. Verejne prístupné informácie o dielach a ich podobe zároveň môžu pomôcť pri hľadaní jednotlivých objektov a v boji za ich prinavrátenie do krajiny pôvodu. 

Keďže databáza Interpolu obsahuje záznamy o viac ako 52 000 ukradnutých artefaktoch, predpokladá sa, že počet diel upravených do 3D podoby bude rásť. Tvorcovia projektu však dúfajú, že múzeum – v ideálnom prípade – časom zanikne. 

„Ide o opak štandardného múzea, ktorého kolekcie expandujú. V tomto prípade dúfame, že kolekcia sa bude s každým prinavráteným objektom postupne zmenšovať,“ povedal zástupca generálnej riaditeľky UNESCO Ernesto Ottone denníku Guardian.

Foto: Wikimedia Commons

Veronika Svoradová | Narodená 1985, vyštudovala slovenský jazyk a literatúru na Filozofickej fakulte UK v Bratislave, kde ďalej pokračovala v doktorandskom štúdiu na Katedre slovenskej literatúry a literárnej vedy. Po obhájení dizertačnej práce spolupracovala so Studia Academica Slovaca ako lektorka slovenského jazyka a literatúry pre cudzincov a s viacerými slovenskými vydavateľstvami ako korektorka a redaktorka. V rokoch 2016 až 2019 pôsobila ako lektorka slovenského jazyka a kultúry vyslaná Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR na Bolonskej univerzite v Taliansku. Po návrate na Slovensko pracovala ako odborná asistentka v Studia Academica Slovaca - centre pre výučbu slovenčiny ako cudzieho jazyka. Výskumne sa zameriava na slovenskú literatúru prvej polovice 20. storočia a didaktiku slovenčiny ako cudzieho jazyka. Od roku 2021 spolupracuje s Artalk.sk ako redaktorka.