SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

Investujme do pohody a pohybu

15.11.2023

Zpět na výpis článků

Před námi jsou další svátky klidu a pohody, ačkoli ve skutečnosti pro mnohé z nás znamenají především stres a přejídání, po kterém přichází období ztloustnutí, výčitek, novoročních závazků a diet, které zpravidla nevydrží ani do února. O tom, jak strávíme svátky, rozhodujeme ale jen my. Stejně tak je každý den jen na nás, jak skvěle budeme jíst (nebo jestli se budeme cpát nezdravostmi), jak se budeme hýbat (nebo zda se budeme válet na sedačce) a jestli budeme myslet (nebo bezmyšlenkovitě hltat nesmysly). Nabízím pár doporučení, jak si užít svátky, a přitom je i maximálně využít pro podporu zdraví a pohody.

Zkusme svátky v pohodě

  • Místo běhání po obchodech, se procházejme na zahradě, v parku nebo v lese.
  • Místo pečení tun sladkostí, vyzkoušejme i pár nových receptů ze zeleniny.
  • Místo drahých zbytečných darů věnujme něco z vlastní zahrady nebo kuchyně.
  • Pokud už budeme kupovat dárky, investujme do pohybu.

Proč doporučuji soustředit se na pohyb?

Pohyb je naprosto nezbytný pro udržení našeho zdraví, kondice i štíhlosti. Bez používání těla, svalů a kostí o ně přicházíme. A podobně je to i s mozkem, i ten potřebuje trénovat. Studie jednoznačně potvrzují prospěšnost pohybu, víme třeba, že svižná chůze omezuje zvýšení glykémie po jídle a prodlužuje telomery, a tak má vliv i na dlouhověkost. Posilování zabraňuje rakovině, srdečním chorobám, cukrovce, osteoporóze, Alzheimerově chorobě, artritidě… seznam by mohl pokračovat donekonečna.

Vánoce jsou hned dvojnásobnou šancí na podporu pohybu. Můžeme využít volného času a vyzkoušet nové sporty nebo se jen tak více procházet, a to třeba i s přáteli. Procházkou můžeme nahradit běžné společné posedávání. A pomůcky k pohybu si můžeme přát jako dárek pro sebe a darovat je ostatním.

Doporučení pro pečení a nákupy

Z tradičního vánočního pečení vyberme tentokrát jen pár těch nejlepších kousků, a ještě jim vylepšeme recepty. Třeba do těsta pro včelí úlky a vanilkové rohlíčky můžeme přidat vlašské ořechy a ubrat mouky a cukru. Do těsta na linecké použijme namísto bílé pšeničné mouky směs celozrnné špaldové a žitné, můžeme také ubrat cukru. Čas, který získáme tím, že nebudeme péct desítky druhů, věnujme zkoušení nových zeleninových jídel, kterými můžeme o svátcích skvěle prokládat a ozdravovat tradiční pojídání sladkostí. Napadá mě třeba recept na zapečenou červenou řepu se smetanou, růžičkovou kapustu s parmazánem, lilky plněné další zeleninou a sýrem nebo vajíčkem. A pro mnohé další nápady doporučím třeba inspiraci ze skvělých nízkosacharidových receptů Lucky Grusové nebo vegetariánských receptů Lucie Novákové.

Jako dárky můžeme rozdávat třeba vlastní sušené čajové směsi, křížaly nebo ovocné kůže, kysané zelí, pesta, naložené dřínky ala olivy, zavřeniny.

Když už budeme chtít koupit nějaké dárky, je dobré vybírat pomůcky a oblečení pro podporu pohybu. Sama používám a doporučuji třeba závaží na zápěstí a kotníky (ideální pro prevenci osteoporózy), mini trampolínu (hodí se i do mnoha kanceláří a není ani potřeba na ní skákat, stačí se jen pohupovat – i to prospívá a zlepšuje náladu) nebo trickboard (skvělé prkno pro trénink rovnováhy), který mám celoročně venku na kryté terase a stačí na něm klidně jen minutka denně a pro větší dobrodruhy doporučuji zkusit waweboard, který ještě akčněji trénuje rovnováhu. Samozřejmě vhodným dárkem může být i krokoměr nebo chytré hodinky či prsten k monitoringu tělesných funkcí. A kdyby někdo chtěl věnovat teoretickou podporu k té nejlepší péči o své tělo a stravě, je možné objednat mé školení Jídlověda s dárkovým poukazem.

Doporučení pro setkání a stolování

Nemusíme jenom sedět okolo stolů obložených sladkostmi, můžeme se s blízkými sejít na procházce. Pak si jako první dejme hustou krémovou polévku, která může být předem připravená a za pár minut ohřátá. Servírujme ji jako raut, tedy polévku v mističkách a k nim stůl obložený dobrotami ke zdobení. Obdobně stačí jenom přihřát poctivý vývar a na talířích si jej podle chutí individuálně doplňovat z bufetové nabídky.

 

Po tomto základu si klidně můžeme dát i nějaké cukroví, protože největší hlad je zažehnán a cukr po jídle s bílkovinami a vlákninou nevyletí do takové výše, jako když ho jíme samotný (konečný výsledek jídla bude mít nižší glykemický index). A jde to i naopak, tedy dát si nejdřív polévku, pak cukroví, a až potom vyrazit na procházku. Pohyb do jedné hodiny po jídle totiž také sníží glukózový peak.

S přáním pohodových svátků s pohybem, pohodou a prospěšným jídlem, Margit

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Diskuze

3 komentáře: “Investujme do pohody a pohybu”

  1. Andrea Müllerová napsal:

    Margit, úžasný příspěvek a musím s Vámi opět souhlasit. Vánoce jsou mnohdy lidmi strašně prožívány a vznikají akorát chaosy. Lidé jsou ve stresu, aby vše stihli, aby měli všeho hromady a pak to člověk nachází po Vánocích u popelnic. Všichni začnou kolem Mikuláše bláznit v obchodech a všude se hromadí tuny marketingových reklam na různá potravinářská doporučení na pečení apod.
    Osobně u nás doma Vánoce jako takové neslavíme a ani nepečeme cukroví již pár let, protože to ani nejíme a ani nemáme klasické večeře a jídla, protože u nás doma se prakticky nic nemění na tom, že je zrovna 24-26. prosinec. U nás to není o tomto, ale o klidu. Jsme spolu a trávíme čas v klidu tím, že si užíváme klidné dny bez práce a chodíme na procházky a co se dárků týče, tak to též neřešíme a dáváme si jen vzájemně to, co nám dělá radost , což většinou bývá bud nějaký společný zážitek, nebo si vzájemně koupíme něco, co máme rádi, ale to děláme každý den, a proto vyloženě dárky a strom též nemáme. Ano, jsme možná považováni za „divné“, ale nám to s manželem nevadí. My si na nic nehrajeme a upřímně nám vadí, že lidé se během roku ani nepozdraví a nevyjádří si ani to, že se mají rádi, ale pak během 3 dnů si hrají na bůhví co …;) Líbí se mi, alespon u nás ve městě, že opravdu tedy ty procházky přes Vánoce tu drží všichni a je milé, že lidé opravdu chodí ven i s dětmi třeba na Štědrý den dopoledne/odpoledne a i následující dny, což jsem ráda, že se opravdu pohnulo a lidé na toto dbají.
    Nicméně myslím si, že by si lidé měli uvědomit, že samozřejmě se jedná o 3 dny v roce, kdy se eventuálně nic nestane, když si tzv. „pustí uzdu“ a jedí si co chtějí (toto jsou slova i některých nutričních a výž.odborníků), nicméně Já osobně zastávám trošku opak a částečně je to to samé, co Vy :) , že si nemyslím, když se lidé o sebe starají celý rok, nebo se o to snaží, aby se museli na tyto 3 dny dostat do stresu a závalu emocí a upustili ze svého zdravého stylu jenom proto, že jsou Vánoce :)
    Myslím si, že by se Vánoce neměly stávat středobodem něčeho, co by mělo člověka strhnout a stále by člověk měl dbát na to, že se má rád a dělá pro sebe to, co mu prospívá :)
    Přeji i Vám krásné blížící se adventní časy a hlavně klid :)

  2. Moc děkuji za milá slova a hezké doplnění k možnostem, jak svátky slavit / neslavit, Margit

  3. Martina Nechutná napsal:

    Dobrý den Margid. Děkuji Vám, že jste a že píšete všechny ty články a knížky. Při jejich čtení mi často připadá, jako bych Vás znala osobně. Vždy si ráda potvrdím, co dělám dobře a inspiruji se novými nápady. Procházky s přáteli už máme zavedené doma dlouho. Je to dáno i tím, že máme v bytě psa a moje kamarádky vědí, že ho musíme napřed vzít na pořádnou procházku a pak teprve bude kafíčko. Stejně tak k Vánocům peču každému členu rodiny jeho jeden oblíbený druh cukroví a všichni jsou spokojení. Přeji Vám krásné a klidné svátky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem