Mladá Boleslav porazila Litvínov a poprvé uspěla pod Králem

foto Ilustrační foto - Utkání 16. kola hokejové extraligy: BK Mladá Boleslav - Mountfield Hradec Králové, 15. listopadu 2023 v Mladé Boleslavi. Trenér Mladé Boleslavi Richard Král.

Mladá Boleslav - Hokejisté poslední Mladé Boleslavi porazili v 19. kole extraligy doma třetí Litvínov 5:0 a ve druhém utkání pod novým trenérem Richardem Králem poprvé bodovali. Celkově Bruslařský klub ukončil sérii šesti porážek a doma uspěl po šesti utkáních bez bodu. Středočeši rozhodli ve druhé třetině, kterou díky brankám Jana Závory, Róberta Lantošiho a Tomáše Fořta ovládli 3:0. Výsledek ještě dovršili Matti Järvinen se Sebastiánem Malátem, gólman Filip Novotný udržel první nulu v sezoně a 25. v extraligové kariéře. Litvínov prohrál potřetí za sebou.

Bruslařský klub po reprezentační pauze hrál už ve středu a prohrál doma s Hradcem Králové 0:3. Dnes nastoupil ve speciálních černozelených dresech, které půjdou do aukce na podporu organizace Asistenčního jednorožce. Aktéři utkání ještě před úvodním buly uctili minutou ticha památku zesnulého brankáře Romana Čechmánka, olympijského vítěze a trojnásobného mistra světa.

Domácí byli od úvodu aktivní a hned nadělala Tomkovi problémy Gewieseho rána od modré čáry. Vzápětí se těžce zvedal z ledu Osburn po Šaldově zásahu hokejkou do rozkroku, ale sudí Jeřábek s Jarošem to nechali bez trestu. Středočeši měli nadále převahu, litvínovského gólmana prověřili Bernad a Šmerha. Potom si vypracoval forčekingem šanci Rohdin, ale nevyšlo mu zakončení a Osburn po průniku nepřekonal Tomka bekhendovým zakončením. Litvínov měl první velkou šanci v 8. minutě, Czuczman udělal kličku Novotnému, ale z úhlu už poslal puk jen do brankoviště, odkud jej odvrátil Järvinen.

Litvínov se ubránil při Jaksově trestu a přesilovku Mladé Boleslavi o 13 sekund zkrátil faulem Lantoši. Ve zkrácené přesilovce hostů se dral před Novotného Ondřej Kaše, jenže nezakončil a stěžoval si na seknutí do ruky od Suchého, ale sudí nevylučovali. V 16. minutě vystihl Aaltonenovu přihrávku David Kaše, z levého kruhu však minul. Při dalším Lantošiho pobytu na trestné lavici mohli domácí udeřit v oslabení, po Rhodinově průniku neuspěl s bekhendovým zakončením ani Suchý.

V úvodu druhé části nabídl Ondřej Kaše před odkrytou branku Šaldovi, ale litvínovský bek trefil pravou nohu Osburna. V čase 27:16 se radovali domácí. Roman přihrál v přečíslení Závorovi, který z levého kruhu zamířil k bližší tyči a v 48. extraligovém utkání v kariéře oslavil premiérový gól.

Za 13 sekund už měl Bruslařský klub dvoubrankový náskok. Lantoši vyjel zpoza branky a překonal Tomka mezi betony. Snížit mohl Ondřej Kaše, jenže nezamířil z dorážky přesně. Naopak ve 33. minutě pojistili náskok domácí. Jaksovu rozehrávku vystihl Lantoši a Fořt po jeho přihrávce zblízka překonal Tomka. Litvínov se ubránil při Malátově trestu a Novotný zůstával neprůstřelný.

Na začátku závěrečné části nedotlačil puk za Tomka z dorážky Järvinen. Po Hlavově faulu a Zileho vyhození puku do hlediště se domácím naskytla na 99 sekund přesilová hra pěti proti třem a s koncem prvního trestu po Aaltonenově přihrávce skóroval u levé tyče právě Järvinen. Severočeši se museli vzápětí bránit i při vyloučení Davida Kašeho. Novotný držel čistý štít i po šanci Ondřeje Kašeho i Zemanově ráně od modré čáry. Vzápětí v 52. minutě po Pyrochotvě přihrávce pečetil výsledek Malát.

Hlasy trenérů po utkání:

Václav Pletka (Mladá Boleslav): "Prvních pět minut jsme nastoupili dobře. Měli jsme nějaké šance, pak nás Litvínov zatlačil a měl plno šancí. Podržel nás gólman (Filip Novotný), měli jsme i štěstí, že netrefili prázdnou bránu. Pak jsme dali během pěti minut tři góly a stouplo nám sebevědomí. Samozřejmě jsme měli chyby dozadu, ale snažili jsme se hrát zodpovědně. Přidali jsme gól z přesilovky, pak jsme dali i pátý a pohlídali jsme si to. Pro nás je to důležité vítězství do kabiny, ale musíme dál pracovat. Věřím, že budeme body pomalinku sbírat."

Karel Mlejnek (Litvínov): "Myslím, že se do 28. minuty odehrávala minimálně vyrovnaná hra. Dominantní postavou v první půlce utkání byla naše střelecké nemohoucnost, anebo brankář domácích Novotný. Potom jsme bohužel inkasovali v rychlém sledu tři branky po individuálních chybách. Vždycky jsme měli kotouč na hokejkách a pod kontrolou. Ze třetího místa bychom mohli mít na kotouči větší sebevědomí. Zkrátka jsme o něj přišli a rychlé tři branky ovlivnily průběh utkání. Je potřeba si říct, že každé mužstvo, možná mimo jednoho v extralize, si zřejmě projde nějakou vlnou výkonnosti. Bohužel na nás to padlo před pauzou i po pauze. Měli jsme dvě bezgólová utkání. Sedlo to na nás. Se vší pokorou víme, že nejsme v úplně optimálním rozpoložení."

BK Mladá Boleslav - HC Verva Litvínov 5:0 (0:0, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 28. Závora (O. Roman), 28. Lantoši (Fořt), 33. Fořt (Lantoši), 45. Järvinen (J. Aaltonen, Skalický), 52. Malát (Pyrochta, Suchý). Rozhodčí: Jeřábek, Jaroš - Frodl, Ondráček. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 3309.

Mladá Boleslav: F. Novotný - Gewiese, Pyrochta, Osburn, Jánošík, Pláněk, A. Čech, Bernad - Lantoši, Fořt, Skalický - Rohdin, Järvinen, J. Aaltonen - Šmerha, Malát, Suchý - J. Stránský, O. Roman, Závora. Trenér: Král.

Litvínov: M. Tomek - Strejček, Zile, Jaks, Šalda, D. Zeman, Czuczman - Abdul, Kirk, Koblasa - O. Kaše, D. Kaše, Hlava - A. Kudrna, Válek, Maštalířský - Havelka, Jurčík, Zygmunt - Gut. Trenér: Mlejnek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 15.05.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je středa 15. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď