Palestinská média hlásí mrtvé po izraelském náletu na uprchlický tábor, Izrael se nevyjádřil

Nejméně sedmnáct lidí zahynulo podle Palestinského informačního centra při izraelském úderu na uprchlický tábor Nusajrát v centrální části Pásma Gazy. Agentura WAFA hovoří o nejméně patnácti mrtvých a „velkém počtu“ dalších obětí pod sutinami, stanice Al-Džazíra o dvaceti mrtvých. Izraelské úřady se ke zprávám nevyjádřily a informaci se zatím nepodařilo ověřit, píše stanice BBC.

Tel Aviv Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelská armáda operuje v Pásmu Gazy (ilustrační foto)

Izraelská armáda operuje v Pásmu Gazy (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Tři palestinské oběti si podle Al-Džazíry vyžádalo také noční bombardování největšího uprchlického tábora v Pásmu Gazy Džabálija, zasažené byly podle stanice tři obytné domy. Izraelské síly podle víkendových zpráv nedaleko tábora bojovaly s využitím obrněné techniky a za podpory letectva. Izraelská armáda v minulosti na zprávy o úderech na uprchlický tábor reagovala prohlášením, že cílila na bojovníky hnutí Hamás.

Sporadické boje patrně pokračují také nedaleko Indonéské nemocnice severně od města Gaza, kde podle ministerstva zdravotnictví ovládaného Hamásem v pondělí zahynulo nejméně dvanáct Palestinců a další stovky zůstávají v areálu uvězněny poté, co jej v noci na dnešek obklíčily izraelské tanky. Ředitel nemocnice zaslal stanici BBC několik vzkazů, podle kterých na izraelské vojáky z nemocnice stříleli ozbrojenci a izraelská armáda opětovala palbu. Pacientů uvnitř podle ředitele zůstává asi pět set a jsou slyšet „občasné výstřely“.

Pokračující izraelská vojenská kampaň v Pásmu Gazy má za cíl zničit vojenskou infrastrukturu Hamásu a zajistit, aby se na budoucí vládě v oblasti islamistické hnutí nepodílelo. Operace mají tisíce palestinských civilních obětí. Podle zpráv médií Izraelci ničí i civilní infrastrukturu Gazy, před válkou více než milionového a největšího města Pásma Gazy, a město by brzy mohlo být neobyvatelné.

Izrael podniká kroky proti Hamásu v reakci na jeho útok ze 7. října, kdy na jihozápadě Izraele islamisté zabili téměř 1200 lidí a dalších asi 240 unesli do Pásma Gazy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme