Jižní Korea a KLDR hlásí pozastavení vojenské dohody, která má snížit napětí

foto Vůdce KLDR Kim Čong-un sleduje start rakety se severokorejskou špionážní družicí, 21. listopadu 2023.

Soul/Pchjongjang - Jihokorejská vláda dnes rozhodla o částečném pozastavení platnosti vojenské dohody s KLDR, učinila tak v reakci na vypuštění špionážní družice oznámené v úterý Pchjongjangem. Severní Korea později podle agentury AFP rovněž oznámila pozastavení této dohody, jejímž cílem je snížení napětí na Korejském poloostrově. Podle agentury Reuters KLDR sdělila, že na hranici s jižním sousedem vyšle silnější armádu a nové zbraně. Soul předtím uvedl, že hodlá obnovit průzkumné lety v hraničním pásmu.

Severokorejské ministerstvo obrany prohlásilo, že obnoví všechna vojenská opatření, která v rámci dohody zastavilo. "V blízkosti vojenské demarkační linie rozmístíme silnější ozbrojené síly a nové vojenské vybavení," uvádí se v prohlášení severokorejského resortu obrany. "Pokud dojde k neodvolatelnému střetu mezi severem a jihem, ponese plnou zodpovědnost Jižní Korea," prohlásil dále Pchjongjang.

O vypuštění rakety nesoucí špionážní satelit informovala dříve severokorejská tisková agentura KCNA, podle níž mu přihlížel vůdce KLDR Kim Čong-un. Agentura dodala, že země hodlá v blízké budoucnosti vypustit ještě další družice. Předchozí severokorejské snahy o vyslání satelitu na oběžnou dráhu Země selhaly.

Zdroje z dalších států zatím vyslání družice oficiálně nepotvrdily. Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea nicméně krok odsoudily s tím, že jde o hrubé porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN. USA do oblasti podle agentury Reuters vyslaly ponorku na jaderný pohon. Krok KLDR rázně odsoudil i generální tajemník OSN António Gutteres. "Jakýkoli start, při němž KLDR využije technologie balistických střel, je porušením rezolucí Rady bezpečnosti," uvedl mluvčí šéfa OSN Farhan Haq.

Jihokorejský premiér Han Duk-so po dnešním mimořádném jednání vlády oznámil, že země částečně pozastaví platnost vojenské dohody se severním sousedem z roku 2018, jejímž cílem bylo předejít možným incidentům mezi ozbrojenými složkami obou zemí a vytvořit u hranic nárazníkové pásmo.

Dnešní prohlášení Severní Koreje následovalo zprávy o tom, že se tato země pokusila odpálit blíže neupřesněnou balistickou střelu směrem do Japonského moře. Vypuštění však nejspíše selhalo, uvedla jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na sdělení jihokorejské armády.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 10.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pátek 10. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď