Podpora Kyjeva je sedativum, směje se Moskva. Rusko může Ukrajinu přejet, obává se Just

Ruský tank T-62

Záběry ukrajinského úderu

Ruská diplomacie se vysmála poslednímu americkému balíčku pro Ukrajinu. Velvyslanec v USA Anatolij Antonov jej přímo označil jako sedativum pro Volodymyra Zelenského. Jiří Just, novinář žijící v Rusku, pro CNN Prima NEWS sdělil, že Moskva větří šanci přejít do protiútoku. A pak prý může Ukrajinu přejet.

Spojené státy v pondělí schválily další vojenský balíček pro Ukrajinu o objemu 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun). Jeho součástí je munice, zimní vybavení a především jeden raketový systém HIMARS.

Rusko si ale začalo z balíčku okamžitě utahovat. Tamní média se domnívají, že podpora Ukrajiny ze strany západních zemí výrazně opadá a oznámená americká pomoc je toho důkazem. Balíček Washingtonu komentoval i ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov.

„Zpráva o dalších amerických dodávkách zbraní režimu není ničím jiným než uklidňující pilulkou, kterou Zelenskému připravili zámořští dobrodinci. Situace na frontě a v ukrajinských státních institucích je na pokraji úplného zhroucení,“ poznamenal pro televizi RT.

Americká pomoc pro Ukrajince je podle něj „smrtícím dárkem“. „Má je přesvědčit, že jsou stále ve hře a že s nimi jejich páni počítají,“ uvedl velvyslanec.

Domněnky o slábnoucí západní pomoci pro Ukrajinu přitom nejsou jen záležitostí ruské propagandy. I západní odborníci už mluví o skutečném problému. Ruské vojenské kapacity jsou totiž mnohem větší než ty ukrajinské. „Pokud Západ přeruší pomoc pro Ukrajinu, Rusko zvítězí,“ napsal americký Institut pro studium války.

Změna ruské nálady

Že Rusové chytili druhý dech a začíná jim narůstat hřebínek, potvrzuje z největší země světa i spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just. Ruská armáda podle něj čeká na moment, kdy Ukrajincům dojde munice.

„Rusko na oslabení západní pomoci Ukrajině čeká posledních několik měsíců. Dá se říct, že od chvíle, kdy se objevily informace, že výroba munice v EU nestačí na pokrytí ukrajinské spotřeby. Nicméně boje neslábnou. Ukrajinci odvážně brání Avdijivku, která je vstupní branou do Doněcku, který povstal v roce 2014, stejně jako se nevzdávají u Bachmutu. Rusové spoléhají na to, že až nedostatek munice a techniky u ukrajinské armády bude na frontě znát, přejdou do protiútoku,“ popsal Just pro CNN Prima NEWS.

Pokud by podle něj skutečně podpora Západu dále slábla, čekají Ukrajinu krušné časy.

„Rusko se na válku dlouhodobě připravovalo. Na již uvalené sankce se více méně adaptovalo, alespoň z krátkodobého hlediska. Pokud by válka trvala deset let, byl by to pro Rusko problém. Země by začala pociťovat negativní dopady válečné ekonomiky i sankcí. Ale teď ten efekt není takový, aby vyrovnal zpomalení západní pomoci Ukrajině,“ míní novinář.

„To je asi ten největší problém, kterému Ukrajina čelí. Ukrajina má odhodlání bojovat, má vojáky. Stát, především díky západní pomoci, funguje, má mezinárodní podporu. Jenže pokud Ukrajincům bude docházet munice a zbraně, tak Rusko skutečně může Ukrajinu vojensky přejet,“ dodal Just.

Tagy: