Kalousek o ministrech TOP 09: Válek dělá maximum. Resort Langšádlové je neplnohodnotný

Jsem přesvědčen, že v rámci možností a mantinelů, které ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) má, dělá maximum. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl Miroslav Kalousek (TOP 09). V případě druhé ministryně za TOP 09 Heleny Langšádlové, která stojí v čele resortu pro vědu, výzkum a inovace, Kalousek naznačil, že jde o neplnohodnotné ministerstvo, jehož konkrétní pravomoci nezmiňuje ani kompetenční zákon.

TOP 09 se v podzimních průzkumech pohybuje kolem pěti procent. Zrovna dobré vysvědčení od občanů nedostávají ani vrcholní představitelé strany. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová patří podle agentur mezi jedny z nejméně populárních zákonodárců pětikoalice.

VIDEO: Výsledky celostátního sněmu TOP 09 z 11. listopadu

Dobře si v tomto ohledu nevede ani nově zvolený 1. místopředseda strany a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Druhou ministryni za TOP 09 – Helenu Langšádlovou – podle průzkumů většina Čechů ani nezná, o čemž svědčí například říjnový model agentury CVVM.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Comeback jsem nikdy nevyloučil. Po politice se mi stýská, říká Kalousek

A jak hodnotí Válka a Langšádlovou Kalousek? „Jsem přesvědčen, že v rámci možností a mantinelů, které Vlastimil Válek má, dělá maximum. Jen těžko bych si představil, že by funkci ministra zdravotnictví někdo dělal lépe. Současná situace je samozřejmě velmi složitá, takže se zde otevírá prostor pro kritiku. Toho opozice pochopitelně využívá, což se jí dá těžko vyčítat. Já bych na jejich místě dělal to samé,“ řekl spoluzakladatel TOP 09 v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

U Langšádlové vidí Kalousek problém v samotném resortu pro vědu, který politička spravuje. „Zmocnění jednotlivých ministrů vymezuje kompetenční zákon,“ řekl někdejší ministr financí, přičemž upozornil na sedmý paragraf kompetenčního zákona. Ten kromě jiného říká, že ústředním orgánem státní správy pro vědní politiku, výzkum a vývoj či pro vědecké hodnosti je ministerstvo školství, nikoliv ministerstvo pro vědu, výzkum a inovace.

„Ministerstvo pro vědu a výzkum v kompetenčním zákonu vůbec není,“ připomněl Kalousek. „Kdyby se současně se zřízením toho ministerstva upravily kompetence tak, aby v něm nějaké veřejné pravomoce byly, tak bych se to pokusil pochopit. Takhle tomu prostě nerozumím. Nechápal jsem to za Pavla Bělobrádka a nechápu to ani teď,“ dodal.

VIDEO: Karel Schwarzenberg zemřel 11. listopadu 2023

Kalousek o nutnosti samostatného vládního postu, který se zabývá vědou a výzkumem, veřejně zapochyboval například už v listopadu 2021, kdy se kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) teprve formoval. Podobnou roli jako Langšádlová vykonával mezi roky 2014 a 2017 ve vládě Bohuslava Sobotky (dříve ČSSD) tehdejší šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Šlo o účelově vytvořenou pozici. Myslím, že je zbytečná,“ prohlásil tehdy Kalousek v rozhovoru pro Reflex.

Přesto redakci CNN Prima NEWS zdůraznil, že rozhodnutí TOP 09 po sněmovních volbách v roce 2021 nijak nekritizuje. „Můj postoj byl takový, že by předseda vládní strany (Markéta Pekarová Adamová) měl být členem kabinetu. V takovém případě by měla TOP 09 dva plnohodnotné resorty. Současně to ale nechci kritizovat. Ta strana měla nějaké priority, pro které se rozhodla. Vždycky je něco za něco,“ dodal.

Pravda je, že i když má TOP 09 ve vládní koalici pouze dvě ministerská křesla, zároveň jí náleží pozice předsedy Sněmovny. Tuto funkci již dva roky vykonává právě Pekarová.

Tagy: