Hiventures: Maďarské zemědělství na vzestupu – společnosti, které se vyplatí sledovat

Budapešť (Maďarsko) 28. listopadu 2023 (PROTEXT/PRNewswire/ -  Členské státy střední a východní Evropy hrají významnou roli v zemědělské produkci a ekonomické výkonnosti Evropské unie. Zatímco se zemědělská politika EU zaměřuje na podporu zemědělství členských států v regionu, bezpečnost potravin se v důsledku klimatických a geopolitických změn stává stále naléhavějším tématem, což podněcuje k dalšímu vývoji v tomto odvětví. Maďarsko v posledních letech zaznamenává v souladu se současnými trendy výrazný nárůst kapitálových investic do zemědělství. Zdejší exportní agrotechnické společnosti jsou nyní po mnoha úspěšných investicích připraveny na další růst. Společnost Hiventures, člen skupiny MFB, nabízí optimální finanční prostředí a příležitosti pro rozvoj a expanzi.

UBM Holding Nyrt.: Tato skupina společností v loňském roce jako přední obchodník s krmivy, obilím a bílkovinnými plodinami v regionu úspěšně navýšila prostřednictvím investic společnosti Hiventures svůj kapitál na budapešťské burze cenných papírů o přibližně 13,5 milionu eur. Kapitálová injekce upevnila finanční stabilitu skupiny a umožnila jí expandovat nejen v rámci Maďarska, ale také na rumunský a slovenský trh, což dále zvýší její podíl na exportním trhu.

Skupina se prosadila v Rakousku, Rumunsku, na Slovensku a v Srbsku a téměř polovinu svých příjmů z prodeje generuje z exportních aktivit. Ve spolupráci se zahraničními partnery ročně vyrábí 14.000 tun premixů z vysoce kvalitních surovin, o které je značný zájem.

Civita Food Kft.: Také skupina Civita, která letos v létě s podporou Hiventures vstoupila na burzu, si klade za cíl posílení exportu a vývoj inovativních výrobků. Společnost, která se specializuje na zpracování kukuřice, výrobu mouky, krupice, kukuřičného oleje a bezlepkových těstovin, vidí díky zvyšování efektivity značný potenciál na trhu bezlepkových potravin.

Se svým sortimentem mlýnských výrobků a bezlepkových těstovin se skupina prosadila v řadě zemí střední a východní Evropy. Prostřednictvím inovativního vývoje přinesla novou technologii mletí umožňující úplné odstranění kukuřičných klíčků z kukuřičného zrna, které lze díky tomu lisovat.

Szatmári "Rege" Konzervgyár Kft.: Společnost Szatmári Konzervgyár Kft. je klíčovým dodavatelem na trh EU s ovocem a zeleninou, konzervami a nakládanými okurkami, které jsou zpracovávány bez konzervačních látek a pocházejí ze zemědělsky obzvlášť významného východního Maďarska. Více než 70 % její produkce se prodává za hranicemi, přičemž výraznou pozornost si získaly právě nakládané okurky. Suroviny pro výrobu jsou získávány od domácích dodavatelů na přibližně 3000 hektarech se zvláštním důrazem na kontrolované ekologické zemědělství, nezbytné pro výrobu bio produktů.

EKO Konzervipari Kft.: Tato společnost, působící rovněž ve východní části Maďarska, vyrábí konzervované produkty již více než 50 let. S využitím moderních technologií konzervace (vakuování) a tepelného zpracování (sterilizace, pasterizace) vyrábí potraviny bez konzervačních látek, a to včetně zeleného hrášku, kukuřice, konzervovaných fazolí či různých nakládaných výrobků. Díky spolehlivému a dobře zavedenému logistickému systému, který pokrývá východní i západní provozy, dosahuje společnost přibližně 70% míry vývozu. Po úspěšné finanční restrukturalizaci podporované společností Hiventures vstoupila společnost EKO nedávno do společného řízení a vlastnictví se společností Szatmári Konzervgyár, což poskytuje další záruku kvalitní výroby a dalšího rozvoje obou společností.

Díky spolehlivému a předvídatelnému fungování společnosti Hiventures spolu s jejími vzdělávacími iniciativami získávají kapitálové investice na oblibě nejen v zemědělském sektoru, ale i mezi středními a velkými společnostmi v nejrůznějších odvětvích. V souladu se snahami o ekonomický rozvoj přispěl tento správce kapitálových fondů k rozvoji téměř 40 maďarských společností, kterým za poslední tři roky vyplatil přibližně 100 milionů eur.

 

Kontakt

Szilvia Biró, biro.szilvia@hiventures.hu +36202722462

 

Klíčová slova Maďarsko-EU-zemědělství-ekologie-finance-trh-Hiventures

Oblast
Evropa, EU, NATO (es)

Kategorie
Finance, ekonomika
Obchod, marketing
Zemědělství, životní prostředí
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.