ČNB: Dluhy českých domácností u bank v říjnu stouply na 2,24 bilionu Kč

foto České bankovky, koruny, bankovní trezor - ilustrační foto.

Praha - Dluhy českých domácností u bank v říjnu meziměsíčně stouply o 9,3 miliardy korun na 2,24 bilionu korun. Zadlužení firem vzrostlo o 21,3 miliardy na 1,36 bilionu korun. Také meziročně byly dluhy domácností i firem vyšší, u domácností to bylo zhruba o 103,5 miliardy korun a u firem o 65 miliard Kč. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes na webu zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Hlavní finanční analytik Provident Financial Petr Javůrek ČTK řekl, že nárůst zadluženosti vidí zejména na spotřebitelských úvěrech. "Tento nárůst je vyšší než v loňském říjnu a přičítáme ho brzkému začátku předvánoční sezony. Lidé sice, dle našeho průzkumu, chtějí letos pojmout Vánoce úsporněji, nicméně je zřejmé, že inflace a růst cen se i tak odráží v této finančně nejnáročnější části roku a povede letos celkově k růstu objemu spotřebitelských úvěrů," uvedl.

Dluhy českých domácností u bank rostou od února 2016. Výjimkou byl loňský duben, kdy se meziměsíčně snížily zhruba o 20 miliard na 2,067 bilionu korun. Podle ČNB ale tehdejší statistiku ovlivnilo odebrání bankovní licence Sberbank CZ. Letošní dubnovou statistiku naopak ovlivnil odkup portfolia úvěrů Sberbank CZ. Poslední dubnový víkend přešli úvěroví klienti Sberbank CZ podle dřívějšího vyjádření insolvenční správkyně banky Jiřiny Lužové do České spořitelny.

Zadlužení českých domácností se nad bilion korun poprvé dostalo v červnu 2010. Úroveň 1,5 bilionu přesáhlo v září 2017 a v říjnu 2021 se dostalo nad dva biliony korun. Téměř čtyři pětiny objemu dluhů domácností u bank představují úvěry na bydlení. V říjnu se podle ČNB meziměsíčně zvýšily o 0,3 procenta na 1,734 bilionu korun.

Zadlužení firem dlouhodobě kolísalo, od letošního března roste. Podle původní doby splatnosti mají mezi úvěry poskytnutými nefinančním podnikům nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry. V říjnu jejich objem dosáhl 737 miliard korun, což je 54 procent z objemu úvěrů poskytnutých tomuto sektoru, uvedla banka.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. V říjnu byla sestavena ze zdrojových dat 45 aktivně působících bank a poboček zahraničních bank, bez ČNB.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď