Trápící se Rytíři

Kladenští opět nezažívají zrovna veselé období. Po slabém začátku soutěže se tým dokázal zvednout. Hrál pohledný hokej, bavil fanoušky a hlavně sbíral body. Během této série také málem stihl utnout rekordní počin v počtu vítězství Vervy. Tyto časy jsou však nyní ty tam. Rytíři vyhráli naposledy 27. 10. nad Olomoucí. Od té doby odehráli osm utkání, z nichž ukořistili pouhé dva body se skóre 16:36. Nyní se tak s 19 body nacházejí na 12. místě s náskokem jediného bodu před Vítkovicemi a Mladou Boleslaví.

Tyto dva body získali v posledních dvou zápasech. Ten první si připsali po prohře s Mladou Boleslaví (2:3 sn) a druhý za prohru v Třinci (4:3 pp). Právě ve Werk Aréně předvedli Středočeši zlepšený výkon. Zásluhou branek lotyšského útočníka Eduardse Tralmakse dvakrát v utkání vedli.  Po otočce domácích poslal zápas do prodloužení nadějný reprezentační obránce Jiří Ticháček. V něm se ale neubránili přesilovce při vyloučení Dotchina a na druhý bod tak nedosáhli. „První třetina nebyla z naší strany špatná. Klukům jsme akorát říkali, že jsme ztratili několik puků kolem modrých čar. Ve druhé třetině jsme byli nespokojení s vyloučeními, která pramenila z podobných chyb. To byla písnička celého zápasu. Nemuseli jsme faulovat, nešlo o krajní situace, ve kterých by se zachraňoval gól. Nakonec nás to stálo i zápas,“ znělo po utkání z úst hlavního kouče Otakara Vejvody.

Nejlépe bodujícím hráčem kladenských je dvacetiletý obránce Jiří Ticháček (6+13). Nejlepším střelcem týmu je Eduard Tralmaks (11). Nelze úplně tvrdit, že by byla v brankovišti jasná jednička. Adam Brízgala nastoupil do 15 utkání s úspěšností zákroků 89,84 %. Jeho kanadský kolega Landon Bow odchytal devět utkání s úspěšností 86,70 %.

Venkovní klopýtání Vervy

Litvínovu to venku neklape podle představ. Z celkem 11 venkovních utkání získal 10 bodů se záporným skóre -13 a je v tomto pohledu třetím nejhorším týmem ligy. Za posledních sedm venkovních utkání zapsal pouhé dva body za výhru v Třinci (2:3 pp). V Českých Budějovicích (1:0) a na Spartě (3:1) předvedli chemici bojovné výkony, ale opět vyšli bodově naprázdno. Venku Vervu dosti trápí produktivita. Zatímco doma nasázela 54 branek, na ledě soupeřů jen 20.

Právě na Spartě odehráli litvínovští své poslední utkání. Na branku Joshe Kestnera odpověděl ve druhé třetině Marek Baránek. Domácím pak vystřelil v 52. minutě vítězství Pavel Kousal a následně korunoval tři body zásahem do prázdné branky Jakub Konečný. Litvínov hnalo ve vyprodané O2 Aréně značné množství černožlutých fanoušků. „Určitě je super hrát před takovou kulisou. V Litvínově máme nejlepší fanoušky, jezdí za námi ven, což je pro nás super, hrozně nám to pomáhá," vyzdvihl podporu příznivců střelec jediné branky Marek Baránek.

„Gratuluji soupeři k dnešní výhře. My jsme do utkání nevstoupili dobře, což vyústilo v inkasovanou branku v oslabení. Ještě v první třetině bylo klíčovým momentem neproměněné trestné střílení. Ve druhé třetině jsme si pomohli přesilovou hrou. V ten moment mi soupeř přišel trošku podrážděný a myslím si, že nám scházelo proměnit ještě jednu početní převahu a dostat se do vedení. Závěrečná třetina mi přišla podobná jako v minulém utkání - kdo dá gól, vyhraje. Bohužel pro nás jsme to nebyli my," zhodnotil utkání hlavní trenér Karel Mlejnek.

Nejlépe bodujícím hráčem Vervy je David Kaše (8+15). Nejlepším střelcem je Petr Koblasa (10). Matej Tomek zasáhl do 16 utkání s úspěšností zákroků 91,10 %, naposledy odchytal celé utkání v Boleslavi. Šimon Zajíček nastoupil do osmi utkání, včetně posledních čtyř, během kterých si držel úspěšnost 92,88 %.

Poslední vzájemné utkání

Naposledy se oba celky utkaly 15. října, kdy ještě v 54. minutě vedlo Kladno o dvě branky. Dva body ale brala díky skvělému obratu v závěru Verva.