Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Uber Cup 2024

Čtveřice českých plavců postoupila na úvod ME v krátkém bazénu do semifinále

Barbora Janíčková, Kristýna Horská, Daniel Gracík a Miroslav Knedla postoupili v úvodním dnu plaveckého mistrovství Evropy v krátkém bazénu do semifinále. V rumunském Otopeni se v rozplavbách umístila nejvýše třiadvacetiletá Janíčková, jež na kraulařské padesátce obsadila čtvrté místo. Gracík zaplaval šestý čas mezi motýlkáři na 100 metrů a Knedla byl sedmý na znakařské padesátce.

Je nám líto, video expirovalo.
Janíčková byla v rozplavbě celkově čtvrtá a pohodlně postoupila do semifinále

Janíčková dohmátla ve své rozplavbě jako druhá v čase 24,14 sekundy a jen o pět setin zaostala za šest let starým českým rekordem Aniky Apostalon. Osobní maximum si vylepšila o 46 setin.

"Pecka, jsem z toho nadšená. Já jsem vlastně nevěděla, jestli to není 25,14... Nechápu to, mám obrovskou radost, že si zaplavu semifinále," radovala se Janíčková.

V přímém souboji třiadvacetiletou českou reprezentantku porazila pouze Dánka Julie Kepp Jensenová (24,00), absolutně nejrychlejší byla Švédka Michelle Colemanová, jež jako jediná pokořila hranici 24 sekund (23,74).

Janíčkovou pak předčila už jen Beryl Gastaldellová z Francie (24,07). Devatenáctý čas zaplavala další česká závodnice Daryna Nabojčenko (24,75) a do odpoledního programu by mohla zasáhnout z pozice druhé náhradnice.

Devatenáctiletý Gracík se časem 50,52 přiblížil na osm setin k rekordnímu času Jana Šefla. Jen dva plavci se dopoledne dostali pod 50 sekund, Švýcar Noe Ponti (49,14) a Francouz Maxime Grousset (49,67).

Před českým talentem skončili také tři Britové, podle pravidel ale mohli postoupit jen dva, takže Gracík nastoupí v semifinále s pátým nejlepším časem.

"No, je to zajímavý. Docela se mi plavalo lehce, i když poslední pětadvacítku jsem cítil. Udělal jsem (ale) spoustu chyb, takže mám spoustu rezerv do semifinále," řekl loňský juniorský mistr Evropy.

Osmnáctiletý Knedla, jenž se stal letos v září na 50 metrů znak juniorským mistrem světa, zaostal časem 23,55 o 29 setin za národním rekordem Tomáše Franty. Nejrychlejší v rozplavbách byl Mewen Tomac z Francie (23,16).

"Říkal jsem si, že by bylo super, kdybych i přes kašel zaplaval pod 24 sekund, ale zaplavat osobák o skoro tři desetiny, to je pro mě, ještě k tomu v rozplavbách, velký úspěch," konstatoval Knedla.

Horská se vešla mezi 16 semifinalistek na 100 metrů prsa jako poslední v redukovaném pořadí. Čas 1:06,48, kterým se na setinu přiblížila k osobnímu maximu, jí stačil v rozplavbách na 18. místo.

Stejnou pozici obsadil Ondřej Gemov na trati 400 metrů volný způsob, na níž je odpoledne na programu osmičlenné finále. Čtyřiadvacetiletý český rekordman byl časem 3:43,34 zhruba o tři sekundy pomalejší než při loňském maximu.

Zdroj
ČTK, ČT sport, Radiožurnál Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články