Čapí hnízdo, díl druhý. Soud oznámil termín nového jednání v Babišově kauze

Městský soud v Praze nařídil nové jednání v kauze Čapí hnízdo. Proběhne 14. a 15. února 2024, očekává se výslech znalců a provedení listinných důkazů. Soud v lednu expremiéra Andreje Babiše i jeho bývalou poradkyni Janu Nagyovou osvobodil, v září byl ale rozsudek zrušen Vrchním soudem v Praze. 

"Hlavní líčení bylo nařízeno na 14. a 15. února 2024 do jednací síně 101 s tím, že na den 14. února 2024 jsou volání dva zpracovatelé znaleckých posudků. Dále bude prováděno dokazování listinami, vše v intencích vyjádřených v odůvodnění zrušujícího rozhodnutí Vrchního soudu v Praze," uvedl mluvčí soudu Adam Wenig pro ČTK.

V kauze podle Weniga nejsou navrhovány žádné další důkazy. Obžalovaní sdělili soudci Janu Šottovi, že o tom, zda budou vypovídat, se rozhodnu podle průběhu jednání. 

Vrchní soud v Praze zrušil osvobozující rozsudek nad Babišem a Nagyovou v září. Odvolání proti verdiktu, kterým soud v lednu zprostil obě zmíněné osoby obžaloby, podal v dubnu státní zástupce Jaroslav Šaroch. 

Policie se případem zabývala od roku 2015, Babiš s Nagyovou byli stíháni od roku 2017. Babiše musela ke stíhání několikrát vydat Sněmovna. Pražský městský soud případ projednával od loňského září.

Obžaloba tvrdila, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce, podle vyšetřovatelů proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky k získání padesátimilionové dotace.

Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš s Nagyovou ale vinu odmítali a podle soudce Jana Šotta se v trestním řízení neprokázalo, že Babiš s Nagyovou vyčlenili společnost Farma Čapí hnízdo z holdingu Agrofertu účelově.

Důvodem pro vyčlenění firmy byly podle něj rodinné vztahy. Agrofert z Babišových svěřenských fondů a Farma Čapí hnízdo si navíc podle soudce vzájemně nekonkurovaly na stejném relevantním trhu.

Související

Více souvisejících

Čapí hnízdo soudy Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 51 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy