Kdy vám přijde důchod v termínech kolem vánočních svátků

14.12.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Dostáváte důchod v období vánočních svátků? Pak byste měli vědět, že se i letos posunou výplatní termíny. Pojďme se podívat, kdy penzi obdržíte.

Ještě v letošním roce nás budou čekat hned dva přesuny výplatních termínů všech penzí. Dotčení budou především penzisté, kterým by měl důchod dojít na Štědrý den, a dále také ti, kteří jej dostávají k 22. dni v měsíci.

Kdy se vyplácejí důchody?

Důchody se vyplácejí vždy dopředu, a to v pravidelných měsíčních lhůtách, které připadají na sudé dny. Penze tedy všem lidem chodí od 2. do 24. dne v měsíci. Snadno se tedy může stát, že zrovna váš výplatní termín připadá na Štědrý den. Pokud jde pak o osoby s celoročním pobytem v zařízení sociálních služeb, těm se penze vyplácejí k 15. dni v měsíci.

Dále ale také platí, že pokud připadne splatnost na sobotu, stává se výplatním dnem předcházející pracovní den, čili pátek. Pokud by však měla být splatnost v den pracovního volna nebo klidu (neděle, svátky), bude výplatním dnem až následující pracovní den.

Další přesuny jsou pak prováděny pouze z iniciativy České správy sociálního zabezpečení, která o tom stejně jako v tomto případě informuje prostřednictvím webových stránek.

Čtěte také: Sedm z deseti letos přiznaných důchodů je předčasných, přesto průměrná penze stoupá

Kdy dostanu důchod, když mi má přijít na Štědrý den?

Osoby s výplatním termínem penze 24. prosince obdrží důchod na svůj účet už dva dny předem, čili 22. prosince 2023. Změny však nejsou ohlášeny jen pro osoby, kterým by měl přijít důchod na Štědrý den, ale i pro ty, které mají v prosinci stanovený výplatní den na 22. Těm tentokrát přijde penze už 21. prosince 2023.

Čtěte také: Žádost o důchod můžete podat i online, jak na to?

Výplatní termín důchodu

Nový výplatní termín důchodu

24. prosince 2023

22. prosince 2023

22. prosince 2023

21. prosince 2023

Změny ve výplatách důchodů o svátcích 2023 a 2024

Zdroj: Shutterstock

 

Kdy vám přijde důchod okolo svátků v příštím roce?

Česká správa sociálního zabezpečení rovnou uvedla i změny výplatních termínů, které nás budou čekat v období státních svátků a jiných dnů roku 2024. Seznam proto přehledně uvádíme v tabulce.

Výplatní termín důchodu

Nový výplatní termín důchodu

8. května 2024

7. května 2024

4. července 2024

3. července 2024

6. července 2024

4. července 2024

20. prosince 2024

19. prosince 2024

22. prosince 2024

20. prosince 2024

24. prosince 2024

23. prosince 2024

Čtěte také: Porovnání důchodu z minimální mzdy a minimálních záloh OSVČ v roce 2024

Pro jaké důchody platí přesunutí výplatních termínů?

Posunutí výplatních termínů, ať už stanovené ze zákona, nebo na základě oznámení ČSSZ, vždy platí pro všechny typy důchodů. Dotkne se tedy důchodů starobních, předčasných, invalidních, ale i těch pozůstalostních, jako je vdovský/vdovecký a sirotčí důchod.

Čtěte také: Každý rok pojištění navíc zvyšuje důchod víc než v minulosti, zejména lépe placeným

Jakým způsobem ČSSZ vyplácí penze?

Česká správa sociálního zabezpečení vyplácí důchody hned dvěma způsoby. Tím prvním je bezhotovostní převod na bankovní účet klienta. Ve druhém případě se penze vyplácí v hotovosti prostřednictvím České pošty na adresu bydliště.

Je to pak sám klient, který si volí způsob výplaty důchodu již při podání žádosti o dávku z důchodového pojištění. Kdykoliv v průběhu jejího pobírání navíc může příslušnou okresní zprávu sociálního zabezpečení požádat o změnu výplaty důchodu prostřednictvím příslušného formuláře. Ten najdete volně k vyplnění na webu ČSSZ.

U každé změny způsobu výplaty platí, že je provedena zpravidla od 2., nejpozději od 3. výplatního měsíce po datu doručení žádosti.

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY