VÝSTRAHA: Česko v noci na pátek pokryje náledí. Jen jedna oblast se možná vyhne problémům

Náledí (Ilustrační foto)

Počasí 14.12.2023 (12:20)

V noci ze čtvrtka na pátek by si zvláště řidiči měli dát pozor na náledí. Výstraha vydaná odborníky z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí pro celé území, a to v období od páteční půlnoci až do desáté hodiny ranní. Meteorologové rovněž doplnili, že na jižní Moravě je pravděpodobnost vzniku nebezpečného jevu menší. Připomeňte si v článku rozdíl mezi ledovkou a náledím.

„V noci na pátek budou teploty vzduchu místy klesat k nule, někde padnou i pod ni. Kvůli předchozím srážkám a mlhám jsou povrchy mokré, proto na nich očekáváme v noci na pátek a v pátek ráno zvýšenou pravděpodobnost tvorby náledí. Na jižní Moravě je pak pravděpodobnost výskytu nižší,“ informovali experti.

ČTĚTE TAKÉ: Dočkáme se bílých Vánoc? Podívejte se, kde by podle expertů mohlo na Štědrý den nasněžit

Podle nich největší nebezpečí hrozí na neošetřených vozovkách, kde může dojít k většímu počtu dopravních nehod. Také chodci by si při pohybu venku měli dávat pozor a dbát zvláště v pátečních ranních a dopoledních hodinách zvýšené opatrnosti. Starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven.

Meteorologové rozlišují několik ledových jevů. Ledovka, která se v Česku vyskytla minulý týden, vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrholení, kdy na zemský povrch dopadá přechlazená voda nebo kapky mrznou na povrchu o teplotě pod nulou. Vzniká nejen na cestách, ale i na větvích, plotech či sloupech.

To náledí vzniká zmrznutím vody nebo sněhu na zemi a námraza se tvoří z drobných kapek mrznoucí mlhy při dopadu na objekty a předměty o teplotě pod bodem mrazu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak bude na Vánoce? Meteorologové už mají jasno. Do svátků nás překvapí vysoké teploty

Tagy: