Evropský parlament a členské státy EU se shodly na reformě trhu s elektřinou

foto Elektrická rozvodna - ilustrační foto.

Štrasburk - Vyjednavači Evropského parlamentu a Rady Evropské unie, která zastupuje členské státy EU, se shodli na návrhu reformy trhu s elektřinou. Rada to dnes brzy ráno oznámila v tiskové zprávě. Úprava pravidel má za cíl posílit stabilitu trhu, chránit spotřebitele před dopady náhlých výkyvů cen a snížit závislost unie na ruském plynu. Aby konečný návrh vešel v platnost, musejí ho ještě schválit členské státy i Evropský parlament.

"Tato dohoda je skvělou zprávou..., jelikož pomůže mimo jiné omezit emise skleníkových plynů a podpoří produkci energie nezávislé na fosilních palivech," uvedla španělská ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberaová. Španělsko je nyní předsednickou zemí Rady EU.

Za Českou republiku dohodu v říjnu podpořil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který si od ní slibuje větší "odolnost trhu ve střednědobém a dlouhodobém horizontu, předvídatelnost nákladů na energie do budoucnosti a posílení konkurenceschopnosti našeho průmyslu".

Nová opatření by měla vytvořit takzvanou nárazníkovou zónu mezi trhem a spotřebiteli. Dodavatelé elektřiny budou mít nově povinnost nabízet zákazníkům smlouvy s fixní délkou a fixní či dynamickou cenou, přičemž nejdůležitější podmínky budou muset být uvedeny transparentně a přehledně.

Novinkou by také měla být možnost vyhlášení mimořádné tržní situace, za které bude možné regulovat cenu elektřiny pro domácnosti a malé a střední podniky. K tomu může dojít pouze na omezenou dobu a za předpokladu, že ministři na základě návrhu Evropské komise (EK) a při splnění předem stanovených podmínek schválí v EU vyhlášení stavu krize u cen elektřiny.

Podle analytika XTB Štěpána Hájka jsou kontrolní mechanismy, které budou chránit spotřebitele zcela na místě, jen přichází možná až zbytečně pozdě. Upozornil, že evropský trh musí být připraven na možné nepředvídatelné výkyvy. "Obával bych se jedné věci. Evropský parlament tímto nastavuje jasná pravidla hry pro energetické společnosti, které mohou vnímat rozhodnutí jako omezující, což je může demotivovat k dlouhodobým investicím. To by mohlo v delším horizontu opět vyústit v dražší fosilní energie, bez kterých - ještě jednou připomínám - Evropa fungovat nezvládne," dodal Hájek.

Evropská komise na konci listopadu představila plán modernizace elektrárenské sítě, který má zastaralou infrastrukturu v zemích EU připravit na posílení role obnovitelných zdrojů energie. Plán předpokládá, že na investice bude nutné v příštích sedmi letech vynaložit 584 miliard eur (14,3 bilionu Kč).

Elektrifikace dopravy spolu s připojením nových pobřežních větrných elektráren a solárních zařízení patří mezi nesčetné množství projektů plánovaných pro nadcházející roky. Cílem je řádně propojit trh s elektřinou v celé unii. EK očekává, že poptávka po elektřině v EU se od letoška do roku 2030 zvýší zhruba o 60 procent. Více elektřiny bude potřebovat průmysl, vytápění domácností, automobily i některé vodíkové projekty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 12.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 12. května 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď