Metsolaová píše v češtině o zděšení, Čaputová nabízí pomoc. Evropští politici vyjadřují Česku svou účast

Soustrast, zděšení i odsouzení násilí, tak reagují světoví politici na střelbu na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová útok označila za „nesmyslné násilí“, šéfka Evropského parlamentu Roberta Metsolaová svou účast vyjádřila dokonce v češtině.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zavřené náměstí Jana Palacha

Zavřené náměstí Jana Palacha | Zdroj: Policie ČR

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsoalová zareagovala na sítích na střelbu v Praze postem v češtině. 

„Jsem hluboce zděšena útokem na Univerzitě Karlově v Praze. Je srdcervoucí vidět jednu z nejstarších evropských univerzit jako dějiště teroru. V myšlenkách jsem s rodinami obětí a přeji brzké uzdravení zraněným. Evropa stojí při Česku,“ napsala.

Truchlíme s vámi, vzkázala do Česka předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Střelbu v Praze označila za „nesmyslné násilí“ a vyjádřila upřímnou soustrast rodinám obětí i všem lidem v Česku.

Německý kancléř Olaf Scholz adresoval zraněným přání, aby se brzy zotavili. Ve svém postu dal najevo, že myslí na rodiny a přátele obětí.

Šok nad dnešní střelbou na Filozofické fakultě v Praze s více než 15 oběťmi vyjádřili i prezidenti Francie a Rakouska. Šéf Elysejského paláce Emmanuel Macron na síti X napsal, že zprávu přijal s hlubokým pohnutím a vyjádřil solidaritu s oběťmi a jejich blízkými. Stejně jako Metsolaová publikoval příspěvek v češtině.

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen na stejné síti uvedl, že je hluboce šokován. Podobně se vyjádřil i rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

„Je mi neuvěřitelně líto, že k takové tragédii u našich sousedů došlo v předvečer Vánoc, svátků pokoje a rodiny,“ napsala na síti X slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Uvedla také, že je v kontaktu s českým prezidentem Petrem Pavlem a nabízí Česku pomoc.

Pro takové násilí nemá být v naší společnosti místo, napsal na síti X předseda Evropské rady Charles Michel. Také on se přidal ke kondolenci určené rodinám obětí.

Zármutek vyjádřila také prezidentka Moldavska Maia Sanduová. „Mé srdce je s rodinami obětí a s těmi, které toto násilí zasáhlo,“ napsala.

Maďarský prezident Viktor Orbán na sociální síti X napsal, že ho středeční střelba v Praze hluboce šokovala. „Naše myšlenky a modlitby jsou s rodinami obětí,“ uvedl.

Solidaritu vyjádřila České republice také vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouska. Napsala, že soucítí s rodinami a přáteli těch, kteří ve středu zahynuli, a soustrast směřovala i přímo k českému prezidentovi Petru Pavlovi.

Ve světových médiích

O střelbě v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze informují všechna významná světová média, včetně britské veřejnoprávní společnosti BBC nebo americké zpravodajské televize CNN, která událost vyhodnotila jako mimořádné zpravodajství.

Světové tiskové agentury jako Reuters, AFP nebo DPA přinesly spěšné zprávy s vysokou prioritou nejpozději poté, co česká policie informovala o tom, že na místě jsou mrtví a zranění.

Při tragédii na filozofické fakultě přišlo o život 14 lidí, uvedl policejní prezident

Číst článek

Nadnárodní tiskové agentury jako Reuters, AP nebo AFP v průběhu dnešního pozdního odpoledne vydaly několik takzvaných fleší, tedy krátkých urgentních zpráv, k novému vývoji tragické události s odvoláním na české úřady nebo také tiskovou agenturu ČTK.

Podrobně se události věnují i zpravodajské servery ve světě. Například BBC News už ji má jako hlavní aktualitu. Jako „breaking news“, tedy mimořádné zpravodajství, ji sleduje CNN. Zprávou číslo jedna je dění v české metropoli například také pro server nejčtenějšího německého deníku Bild

Otvírací zprávou je střelba v Praze mimo jiné i na serveru francouzského deníku Le Monde, ale také na slovenských zpravodajských serverech jako Denník N nebo Aktuality.sk.

O střelbě v Praze hojně informovala také izraelská média, včetně zpravodajského webu The Jerusalem Post. Na síti X o vývoji přinášely informace také arabské televize Al-Arabíja a Al-Džazíra nebo indický zpravodajský web The Times of India.

kac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme