Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) zaznamenala provoz nového reaktoru v severokorejském jaderném komplexu v Jongbjonu.

Podle jejího pozorování chladící systém nového reaktoru začal vypouštět teplou vodu, píše agentura Reuters. To by mohlo znamenat, že reaktor dosáhl kritikality, což je jedna z fází jeho spuštění.

Nový reaktor by mohl pomoci KLDR s navýšením produkce plutonia. MAAE nemá v KLDR své inspektory a dění tak pozoruje jen zdálky.

Šéf MAAE Rafael Grossi uvedl, že agentura pozoruje zvýšenou aktivitu v komplexu. Od poloviny října analytici agentury pozorovali silný proud vody z chladícího systému nového lehkovodního reaktoru.

Na základě posledních pozorování se domnívají, že se jedná o teplou vodu. „Vypouštění teplé vody poukazuje na to, že reaktor dosáhl kritikality,“ uvedl v prohlášení, které agentura zveřejnila ve čtvrtek večer, Grossi.

V komplexu KLDR již využívá jeden menší reaktor o výkonu pěti megawattů, který sloužil Severní Koreji jako zdroj plutonia pro její jaderný program.

Zprovoznění výkonnějšího lehkovodního reaktoru by umožnilo KLDR tuto produkci navýšit.

MAAE také uvedla, že nemá dostatečné informace o bezpečnosti provozu reaktoru, který může posloužit Severní Koreji jako zdroj plutonia pro výrobu jaderných zbraní.

„Bezpečnost by samozřejmě měla být prvořadou otázkou při zahájení činnosti nového reaktoru,“ uvedl Grossi.

MAAE nemá od roku 2009 v KLDR své pozorovatele. Jaderné aktivity Severní Koreje tak hodnotí z jiných zdrojů, například satelitních snímků.

Bez přístupu k reaktoru MAAE nemůže oficiálně potvrdit jeho provoz.

Grossi připomněl, že vybudováním a zprovozněním jaderného reaktoru Severní Korea porušuje rezoluce OSN, které ji takovou aktivitu zakazují. Pchjongjang vyzval, aby umožnil vstup do země inspektorům MAAE.