Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

Vyjádření vedení města Strakonice k událostem na FF UK
22. 12. 2023

S obrovským zármutkem jsme během včerejšího podvečera sledovali informace, které postupně přicházely z místa hrůzného činu, který navždy změní chápání světa a to nejen mezi přímými účastníky neštěstí i u nás ostatních. Na to, co se stalo na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nikdo z nás naše děti nedokázal připravit a obáváme se, že ani připravit nedokážeme.
Je zcela nepochopitelné, že v civilizované společnosti na akademické půdě může jedinec spáchat tak strašný čin.
Chtěli bychom vyjádřit upřímnou soustrast a lítost všem příbuzným a rodinám obětí, které si střelba vyžádala. Jen těžko si můžeme představit hloubku utrpení, které prožíváte. V myšlenkách jsme s vámi.
Zraněným přejeme brzké uzdravení, přestože víme, že bolestné jizvy na duších budou jen stěží zmírněny.
Otec Jan Doležal přislíbil během vánočních bohoslužeb vzpomenout na oběti neštěstí. Především pak během hlavní půlnoční mše svaté ve 22 hodin 24. prosince proběhnou přímluvy za zemřelé a jejich rodiny. Prosíme, buďte v myšlenkách se všemi.

Břetislav Hrdlička, starosta města
Rudolf Oberfalcer, místostarosta města
Jaroslav Horejš, místostarosta města

Za studenty a přímé účastníky masakru na FF UK spjatými s naším městem přinášíme jejich myšlenky, pocity, poselství, vyjádření hlubokého smutku. Děkujeme vám za vaše slova i odvahu napsat je.

Na světě jsou situace, které nemají logického vysvětlení. Je krásné, když jsou ony situace pozitivní a srdcervoucí, když jsou negativní. To, co se včera odehrálo na akademické půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy je nepopsatelný čin, který pro nás, studenty, nemá logického vysvětlení. Vlastně jej nechápeme, nedokážeme vstřebat, uvěřit mu. Není nic, co by nás na tuhle situaci připravilo. I proto je teď tak obtížné, pro každého jednoho studenta FF UK, přijmout tento fakt, smířit se s ním a naučit se s ním pracovat. Zdá se to jako nezvladatelný úkol vstřebat všechny emoce, které s námi nyní zmítají a jejich tíha asi nikdy úplně neodezní.
Mnoho z nás zde bylo, či mělo spolužáky, přátele, kolegy, kantory se kterými jsme se zde potkávali. Bohužel někteří z nás neměli štěstí a my se s nimi už nikdy neuvidíme. Některé rodiny už nikdy nebudou kompletní. Tímto chladnokrevným a bezprecedentním útokem byly rozervány na kusy. To je věc absolutně strašlivá a hrozná. Cítíme upřímnou a hlubokou soustrast se všemi, kteří nás upustili.
Až se jednou znovu setkáme, tato setkání už nikdy nebudou taková, jako dřív. Až budeme připraveni, budeme hledat cesty, jak se vrátit do doby před tímto masakrem. Budeme hledat cestu, jak z naší fakulty znovu udělat druhý domov, ve kterém se, snad jednou, budeme znovu cítit bezpečně. Budeme připraveni vrátit se semknuti více než jsme byli doposud.
Není teď čas na vzletná slova, ale na obyčejnou lidskou solidaritu, která je teď světlem v této pochmurné době. Zavolejte svým známým z FF UK, buďte tu s nimi a pro ně. Podpořte sbírku na pomoc obětem. Podpořte krizové linky. Nesdílejte senzace.
Upřímnou soustrast všem těm, kteří s námi už nejsou. Není to fér, není to spravedlivé, není to správné. 14 lidských životů je až přespříliš moc. Prosíme, buďte v myšlenkách a modlitbách s námi.

Vaši studenti FF UK

zdroj ilustrační foto: domaci.hn.cz