Vyhledávání

Test Hyundai Ioniq 5 Power AWD Style Premium

Test Hyundai Ioniq 5 Power AWD Style Premium

MOTOR Elektrický třífázový synchronní motor má výkon 239 kW a točivý moment 605 Nm, který je k dispozici v celém pásmu otáček. Motor nabízí výbornou dynamiku a pružnost, zejména v nižších rychlostech, kde výrazněji zrychluje. Rekuperaci je možné nastavit pádly pod volantem. Je možné vybírat ze tří jízdních režimů - Eco, Normál a Sport tlačítkem na volantu. Ovládání jízdy (řadící páka) je páčkou pod volantem.

Spotřeba u elektrických vozů se uvádí k kilowathodinách na 100 km. Po městě je rozptyl celkem velký mezi 18-25 kWh, je to spíš přes 20 kWh. Na dálnici je spotřeba nejvyšší při trvalé rychlosti kolem 130 km/h je to kolem 26 kWh. Mimo město jsem moc nejezdil, buď město nebo dálnice. Ale předpokládám, že po běžných silnicích by spotřeba mohla být cca 20-25 kWh. Spotřeba se během celého testu - 926 km ustálila na hodnotě 24,3 kWh/100km (dojezd 318 km). Při příznivějších teplotách by spotřeba mohla být možná lehce nad 20 kWh. Výrobce uvádí spotřebu 19,1 (s tou se dá jezdit při troše štěstí jezdit po městě) tomu odpovídá dojezd 405 km, ale výrobce uvádí maximální dojezd 454 km dle WLTP. Ve městě bude reálný dojezd ještě vyšší, na běžné silnici to přibližně odpovídá, na dálnici se dojezd zkrátí na cca 320 km. To vše při minimálním zatížení, ale při teplotách 0- 7c, takže se topilo. Klimatizace- topení zvyšovala spotřebu a snižovala dojezd. Využitelná kapacita baterie je 77,4 kWh. Výhodou je možnost nastavení rekuperace energie ve třech stupních, to není u všech automobilek samozřejmostí.   Udávanou maximálka je 185 km/h, jsem nezkoušel, zrychlení z 0 na tachometrových 100 km/h jsem dosáhl za 5,5 s, o necelou půl vteřinu pomaleji než uvádí výrobce 5,1 s, ale i tak je to výborná hodnota hodná sportovního vozu. Vůz je velmi tichý.

PODVOZEK Jízdní vlastnosti Ioniqu 5 jsou velmi dobré, podvozek je ideálně naladěn, v zatáčkách dobře drží, přesto je velice komfortní. Při rychlejším průjezdem zatáčkou je trochu cítit vyšší váha, která vás vynáší ze zatáčky. Testovaný vůz jezdil na velkých  zimních pneu o rozměru 255-45 R20 Nokian WR SUV na originálních obřích černo-stříbrných mnohopaprskových hliníkových kolech. Ioniq5 má lehce vyšší světlou výšku 160 mm, tak s ním můžete do lehkého terénu nebo na polní cestu. Vpředu jsou kotoučové brzdy s vnitřním chlazením i vzadu jsou kotouče s dobrou účinností a nemají problém těžký vůz zastavit.

ŘÍZENÍ Je optimálně naladěné trochu tužší, není přeposilované. Kožený dole zploštělý  dvouramenný multifunkční volant se silným věncem se dobře drží, má vyhřívání.

BATERIE Využitelná kapacita lithium iontové baterie je 77,4 kWh. Maximální výkon nabíjení stejnosměrným proudem je až 350 kW. Já jsem nabíjel maximálně zhruba 142 kW, na 150 kW nabíječce. Při domácím nabíjením ze zásuvky 230 V-  3 kW budete potřebovat víc než den -  téměř 26 hodin. Palubní nabíječka umí maximálně 10,5 kW (střídavým proudem) to znamená skoro 7,5 hodiny nabíjení z nuly do plna. Na rychlonabíječkách hypercharger 150 kW CCS (těch je u nás opravdu velmi málo, v Praze je jich asi 12, ve zbytku republiky jich bude někde lehce přes 20) jsem nabil za 30 minut o 70% (54,36 kWh), ostatní nabíjení byli do plna, do 100% to pak trvá déle. Na  rychlonabíječce 70 kW to bylo trochu pomalejší, za 20 minut jsem nabil přesně 40% (34,16 kWh, to je cca na 160 km jízdy po dálnici). Ale na standartní rychlonabíječce 50 kW, jsem za 10 minut nabil jen ze 48 na 55%, jen o 7% a 8,68 kWh, to je jen cca na 40km jízdy. Přesný stav baterie v procentech se zobrazuje přímo na hlavním displeji (což bohužel není úplně běžné). Nabíjecích míst je v ČR zoufale málo, v Praze to není až takový problém, ale mimo Prahu spíš jen krajská města jsou tam třeba dvě, tři místa, kde jsou rychlé nabíječky. Například v Mělníku, Vlašimi, Pacově, Milevsku, Sušici, Horažďovicích Březnici, Č. Brodě, Kostelci nad Černými lesy i nad Labem není žádná veřejná nabíječka (a to jsem procházel jen určitou malou část republiky). Na venkově je elektroauto zcela nepoužitelné (pokud nebydlíte v rodinném domě s walboxem v garáži ideálně napájeném ze solárů), když plné nabití ze zásuvky trvá víc jak celý den. Když jedete delší trasu, musíte dopředu plánovat trasu zjistit, kde jsou rychlonabíječky a kde budete nabíjet a počítat se zdržením na nabíjení minimálně na 20-30 minut, pokud by bylo na nabíječce obsazeno nebo byla mimo provoz, byl by to velký problém. S Ioniq5 jsem jezdil v zimních podmínkách, v teplotách kolem 0-7c, takže se muselo topit a to snižuje kapacitu baterie, (samotná klimatizace-topení si vzala kolem 4 kWh). Při dálniční jízdě byl v těchto podmínkách dojezd jen kolem 300 km. Za mě je použití elektroauta optimální do města a blízkého okolí, například pro rozvážkové služby nebo dojíždění do práce. Ale cena vozu je naprosto neadekvátní (vzhledem k možnostem vozu). Do budoucna bude cena elektřiny určitě výrazně stoupat (zejména na veřejných rychlonabíječkách), takže ani na provozu proti klasickému benzínu nebo dieselu neušetříte. Auto může být vhodné pro někoho, kdo má rodinný dům a parkuje auto v teple garáže a může nabíjet na domácí nabíječce a energii má ideálně z vlastní fotovoltaiky nebo má možnost nabíjet v práci. Konektor nabíjení je vpravo vzadu, což je z hlediska nabíjení praktické, že můžete k nabíječce nacouvat nebo i při podélném parkování je to u chodníku.     

INTERIÉR Palubní deska nemá klasickou kapličku před řidičem, před řidičem je přístrojový panel Supervision s 12,25" barevným TFT displejem a vedle něj je středový displej s úhlopříčkou 12,3“. Jsou tři různé vyobrazení, podle zvoleného jízdního módu - Eco, Normál a Sport. Přístroje ukazují, rychlost, dojezd, stav baterie v procentech, údaje palubního počítače - zobrazuje dobu jízdy, průměrnou spotřebu a ujetou vzdálenost. Palubní počítač se ovládá z volantu, má denní a celkovou paměť. Při použití levého blinkru se vlevo v kruhovu zobrazí prostor vlevo za vozidlem, při použití pravého blinkru pak vpravo. Přístroje mají bílé podsvícení, tlačítka a ovladače mají modré. Blikače mají funkci 3 bliknutí, pro přejíždění z pruhů na dálnici.

Projektorové Full LED přední světlomety s automatickým přepínáním dálkových světel (HBA), LED denní svícení. Originál Prémiový audiosystém BOSE s 8 reproduktory a externím zesilovačem s přehrávačem MP3 s USB/AUX připojením a digitálním radiem DAB, se šesti reproduktory má výborný zvuk, ovládání má vlevo na volantu. Audio systém má 12,3“ dotykový displej, kde se zobrazují i údaje palubního počítače, nabíjení, údaje klimatizace a vyhřívání a ventilování sedaček. Dvouramenný volant s koženým potahem je dole zploštělý a je seřiditelný ve dvou osách, má vyhřívání a jsou na něm tlačítka ovládání palubního počítače, tempomatu a audia. Dole ve střední části palubní desky je displej automatické klimatizace, ale ovládá se složitě přes dotykový displej. Mezi sedadly není klasická středová konzole, ale loketní opěrka a před ní držák nápojů. Vůz má elektrické ovládání všech čtyř oken, hlavní ovladač a ovládání el. zrcátek je na madle dveří řidiče. Přední pásy jsou výškově stavitelné.

Přední sedačky s koženým potahem ve světlém odstínu jsou pohodlné, připomínají spíš křesla, obě mají podnožku na podepření a u spolujezdce, můžete zaujmout velmi pohodlnou pozici, téměř na spaní. Obě přední sedačky jsou elektricky nastavitelné i výškově, sedačku spolujezdce lze ovládat i ze zadu, z boku opěradla. Sedačky jsou vyhřívané i ventilované, ale ovládání je složité přes dotykový displej. Vzadu je velký prostor v oblasti kolen od opěradla k opěradlu 84 cm (sedák 49 + 35 cm prostor pro kolena) při nastavení sedačky na osobu 180 cm vysokou, prostor nad hlavou je dostatečný 93 cm. Zadní sedačky lze posouvat v rozsahu 13 cm.

Zavazadlový prostor má objem 497 litrů (s prémiovým audiosystémem, jinak 527), po sklopení děleného opěradla se zvětší na 1587 litrů. Naměřil jsem rozměry - šířku 104 cm, výška pod odnímatelným krytem je pouze 38 cm, délka v rovině podlahy je 96 cm, po sklopení sedaček se prodlouží na 162 a k opěradlům až 192 cm. Po sklopení opěradel je ložná plocha téměř rovná. Tvar kufru je pravidelný a nezasahují do něj nijak žádné výstupky a podběhy. Přístup do kufru je přes 74 cm vysokou nákladovou hranu, která je v úrovni podlahy kufru. Po otevření kufru se nachází spodní hrana víka kufru - zámek zhruba 183 cm nad zemí. Pod podlahou kufru je úložný prostor, kde je dojezdová sada a kabely, všechny se tam, ale nevejdou. Pod přední kapotou je plastový box s víkem, vhodný pro uložení nabíjecích kabelů.

BEZPEČNOSTní výbava je na dnes už standartní úrovni i základní model má sériově 7 airbagů (včetně okenních pro přední a zadní sedadla, středový airbag pro přední sedadla) a stabilizační systém ESC. Nad 20 km/h začne pískat akustická signalizace pásů. Brzdy fungují velmi dobře, na všech čtyřech kolech jsou kotoučové brzdy, při panickém brzdění se rozblikají varovné blikače. Vůz měl příplatkový varovný systém pro udržování  jízdního pruhu LKA, systém sledování řidičovy únavy DAW. Navíc asistent pro rozjíždění do kopce HAC a sjíždění svahu DBC. Autonomní nouzové brzdění FCA s varováním před čelním nárazem FCW s detekcí vozidel, chodců a cyklistů, FCW sledování mrtvého úhlu BCW, upozornění na projíždějící vozy při couvání RCCW, rozpoznávání dopravních značek omezujících rychlost s inteligentním tempomatem -  ISLA. Aktivní asistent pro odvrácení kolize s vozidly ve slepém úhlu BCA a upozornění na projíždějící vozidla při couvání RCCA. Inteligentní adaptivní tempomat s funkcí opětovného rozjezdu ze stojící kolony a omezovačem rychlosti SCC, asistent jízdy po dálnici HDA.

DESIGN Je netradiční a Ioniq5 si určitě nespletete s žádným jiným autem jiné značky, je to takové retro z 80 let, hodně hranatý, ale s prvky moderny - LED přední i zadní světla. Přední část je atypická - je dost vysoká a hranatá, mezi kapotou a nárazníkem je ostrá hrana, zcela svisle jsou umístěny nízké hlavní LED světlomety, mezi nimi je tmavý plast, velké chromované logo je na přední kapotě. Lemy kol a prahy jsou rozšířené lemované šedým plastem. Zadní světla jsou hranaté horizontálně orientované a dělené, jsou dělené na malé čtverečky - jakoby pixely, uprostřed nárazníku naznačený černostříbrný difuzor. Nad zadním oknem je velký spojler v barvě vozu. Registrační značka je umístěna v dolní části nárazníku, nad ní je zadní parkovací kamera, která se při špatném počasí znečistí. Boční linie oken mírně stoupá, po celé délce vozu, C sloupek je dost mohutný. Vůz působí hodně mohutně, ale je kratší než Octavie, ale na šířku i výšku je větší. Bohužel chybí zadní stěrač, což v deštivém a zimním počasí není zrovna praktické. Vzhled vozu je každopádně dost atypický, někomu se může líbit a jinému zase ne, ale každopádně si Ioniq 5 nespletete s jiným autem.

CENA Testovaný vůz Ioniq 5 je v nejvyšší výbavě Style Premium, prodává se za cenu 1.619.990 Kč (7/2023). V základní výbavě vozu najdeme: ESC, asistent pro rozjíždění do kopce HAC a sjíždění svahu DBC, varovný systém pro udržování  jízdního pruhu LKA, systém sledování řidičovy únavy DAW, autonomní nouzové brzdění FCA s varováním před čelním nárazem, FCW a detekcí chodců, sledovaní mrtvého úhlu vnějších zrcátek BCW, upozornění na projíždějící vozidla při couvání RCCW, aktivní asistent pro odvrácení kolize s vozidly ve slepém úhlu BCA a upozornění na projíždějící vozidla při couvání RCCA, asistent jízdy po dálnici HDA, elektricky sklopná vnější zpětná zrcátka, projektorové Full LED přední světlomety s automatickým přepínáním dálkových světel, denní LED světla, inteligentní navigací řízený adaptivní tempomat, rozpoznávání dopravních značek omezujících rychlost s inteligentním tempomatem - ISLA 7x airbag, centrální zamykání s dálkovým ovládání a alarmem, bezklíčkové otvírání a startování, 4x. el. okna a zrcátka, samostmívací vnitřní zrcátko, prémiový audiosystém Krell s 8 reproduktory a externím zesilovačem, výkon 360 W MP3 s USB/AUX připojením a digitálním radiem DAB s 10,25“ dotykovým displejem s ovládáním na volantu, elektrický posilovač řízení, automatická klimatizace, palubní počítač, automatické stěrače, kožené čalounění sedadel, elektricky ovládaná a výškově nastavitelná sedačka řidiče s bederní opěrkou, dělené sklopné zadní sedačky, fixační síť zavazadlového prostoru, kožený volant, přední mlhovky, LED hlavní světlomety s automatickým přepínáním dálkových světel (HBA), tónovaná skla, 360° kamerový systém SVM, přední a zadní parkovací senzory a kamera, dálkově ovládaný autonomní parkovací asistent RSPA,  20" kola z lehké slitiny, pneumatiky 255/45 R20.

Příplatková výbava: panoramatické fixní střešní okno 25.000, speciální lak Atlas white za 11.900, paket výbavy Technology za 70.000 : Asistent zabraňující kolizi při couvání PCA-R, Dálkově ovládaný autonomní parkovací asistent RSPA, 360° kamerový systém SVM, Kamerové sledování mrtvého úhlu BVM,  Asistent jízdy po dálnici HDA 2.0, Autonomní nouzové brzdění FCA s detekcí chodců, cyklistů a varování před čelní srážkou při odbočování vlevo a změně jízdního pruhu, Digitální vnější zpětná zrcátka DSM. Cena příplatkové výbavy 106.900 Kč. Celková cena je 1.726.890 Kč.

CELKOVÉ HODNOCENÍ V BODECH:
PLUSY :   - dobré jízdní vlastnosti, komfortní podvozek
                - velký výkon a zrychlení
                - bohatá bezpečnostní výbava
                - možnost nastavit tři úrovně rekuperace

                - dobře svítící LED světla

                - bezklíčkové otvírání

                - netradiční neokoukaný design

                - bezpečnostní asistenty 

                - pohodlné sedačky - křesla

                - dobře fungující aktivní tempomat

                - nabíjecí konektor prakticky vpravo vzadu

                - zadní sedačky se sklápí do roviny

                - head up displej

                - dobře hrající audio Bosse
MÍNUSY:  - vysoká cena

                - složité ovládání klima a vyhřívání sedaček přes displej

                - vysoká váha - přes 2,1 tuny

                - vysoká spotřeba na dálnici, v teplotách kolem +5c, 26 kWh

                - v zimě na dálnici reálný dojezd sotva 300 km

                - řazení schované pod volantem

                - mělký kufr

                - chybí zadní stěrač
TECHNICKÉ ÚDAJE:
Motor - elektrický třífázový synchronní motor                                                                                      

Výkon 239 kW (325 k), točivý moment 605 Nm
1 stupňová převodovka, pohon všech kol
Rozměry D x Š x V 4.635 - 1.890 - 1.647 mm, rozvor 3.000 mm

Vlastní - pohotovostní hmotnost 2118 kg, užitečná 422 kg, celková 2.540 kg

Baterie 77,4 kWh využitelných. Zavazadlový prostor 497/1587 l

Pneu 255-45 R20 Nokian WR SUV (zimní)
Zrychlení 0 -100 km/h za 5,1 s, max. rychlost 185 km/h
Spotřeba paliva (19,1 kWh/100 km) dojezd 454 km dle WLTP (dle spotřeby 405 km) 

Během testu najeto 926 km se spotřebou 24,3 kWh/100 km (dojezd 318 km), zrychlení na tachometrových 100 za 5,5 s.

Resume: Jedná se o dobře vybavený vůz, řadící se mezi středně elektrické SUV (pokud ho lze takto označit) s pohonem všech kol. Má dobře naladěný podvozek a prostorný interiér. Motor má nadprůměrný výkon a dynamiku. Auto jsem zkoušel za nižších teplot a dojezd zejména na dálnici nebyl nijak oslnivý, kolem 300 km. Vůz má specifický hranatý retrodesign. Cena není rozhodně nijak nízká, navíc za nejlépe vybavenou testovanou variantu, atakuje 1 a 3/4 milionu.

Karel Kolečko

 

Fotogalerie

Další fotografie 1 2 3 4 5

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu