Kdo vás ošetří nebo napíše recept, když má váš lékař dovolenou?

28.12.2023 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nutně potřebujete ošetřit, ale váš obvodní nebo odborný lékař zrovna nepracuje? Potřebujete předepsat recept, ale nemůžete se dovolat do ordinace z důvodu dovolené? Co v takové situaci dělat a na co máte nárok?

Období mezi vánočními svátky a Novým rokem je tu a společně s tím i sezóna dovolených, kterou si naprostá většina lidí vybírá především v tomto období, zdravotníky nevyjímaje. Velmi snadno se tak může stát, že když zrovna potřebujete navštívit doktora, v ordinaci ho nenajdete. Kdo vás tedy ošetří nebo napíše potřebný recept?

Lékař musí zajistit zástup

Pokud by mělo dojít k nepřítomnosti lékaře, ať už praktického, nebo odborného, je povinen za sebe zajistit zástup, a to na základě zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách. Zastupující lékař má pak povinnost zajistit pacientům neodkladnou zdravotní péči ve své ordinaci během ordinačních hodin. V jiném případě by se dopustil přestupku.

Čtěte také: Co dělat, když si hledáte nového obvoďáka nebo zubaře, ale všichni mají plno?

O nepřítomnosti musí lékař pacienty náležitě informovat

Zmíněný zákon dále ukládá lékařům povinnost o své nepřítomnosti pacienty náležitě informovat. Informace o nepřítomnosti musí být pacientům veřejně dostupná a především dobře viditelná. Výpis dovolené postačí umístit na nástěnku v čekárně nebo na dveře do ordinace či čekárny. Možný je i vzkaz na záznamníku telefonu nebo vzkaz pacientům na webových stránkách či infodesce obecního úřadu. To platí pro jakékoliv změny ordinační doby, tedy nejen dovolené.

Jestliže lékař nevyužije těchto možností a své pacienty řádně neinformuje o přerušení poskytování zdravotních služeb, dopouští se přestupku. Kvůli tomu je možné podat stížnost na zdravotní pojišťovnu.

Čtěte také: S rokem 2023 skončily periodické pracovnělékařské prohlídky u nerizikových profesí. Týká se to i vás?

Zástup lékaře a žádost o recept v době dovolené

Zdroj: Depositphotos

 

Co když lékař není v ordinaci a potřebuji předepsat léky?

Pokud je pacient, který pravidelně užívá předepisovanou medikaci, dostatečně informovaný o plánované nepřítomnosti lékaře, měl by si předem zajistit dostatek léčivých přípravků. Ideální je tedy požádat o recept do zásoby, aby léky vystačily do další zdravotní prohlídky, nebo pokryly alespoň dobu nepřítomnosti doktora.

Jestliže by však právě v této době mělo dojít ke zhoršení zdravotního stavu pacienta nebo k jinému akutnímu problému, který se dá řešit medikací, je možné o vystavení receptu požádat zastupujícího lékaře. Je však doporučováno, aby měl pacient pro zastupujícího lékaře připravenou lékařskou zprávu pro případ, že by se lékař nemohl dostat do jeho zdravotnické dokumentace. V mnoha případech je však již tento přístup v době přerušení poskytování zdravotních služeb se zastupujícím doktorem sdílen.

Nicméně i přesto se může stát, že vám zastupující lékař vámi požadovaný lék nenapíše. Je totiž především na něm, aby posoudil váš zdravotní stav a rozhodl, zda je vůbec nutné řešit problém medikací. Lékař, který dělá zástup, má totiž právo stanovit léčebný postup.

Čtěte také: Jak dlouho je platný recept na léky?

Musí lékař informovat zdravotní pojišťovnu?

Vzhledem k tomu, že zdravotní pojišťovny velice úzce spolupracují s lékaři, tak skutečně ano. Zdravotní pojišťovna, se kterou má lékař uzavřenou smlouvu, musí mít přehled o jeho nepřítomnosti v ordinaci v ordinačních hodinách, jestliže tato skutečnost výrazně omezí provoz ordinace a má trvat předem určený počet dnů v měsíci.

Podle smlouvy s pojišťovnou je totiž poskytovatel zdravotních služeb povinen poskytovat smluvený rozsah péče v ordinační době.

Zdravotní pojišťovnu je pak samozřejmě také nutné informovat v dostatečném předstihu. U praktických lékařů se musí hlásit nepřítomnost delší než 3 kalendářní dny. U odborných lékařů musí být přerušení poskytování zdravotní péče nahlášeno, jestliže bude trvat déle než 7 dnů, jedná-li se o ambulantní specialisty.

Čtěte také: Jak na změnu zdravotní pojišťovny

Zdroj: VZP

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU