Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Engel už je na Dakaru mentorem, chtěl by se ale dostat mezi nejlepších dvacet

Jubilejní 10. start na Rallye Dakar čeká v lednu českého motocyklistu Milana Engela. Dvaatřicetiletý jezdec v současnosti působí i jako mentor pro nové členy v týmu Orion Moto Racing Group (MRG). Na nadcházejícím ročníku slavné soutěže by se rád přiblížil svému dosavadnímu maximu, kterým je 15. místo z roku 2019.

Milan Engel
zdroj: REUTERS autor: Carlos Jasso

"Když jsem nastupoval na Dakar, tak jsem si myslel, že ho pojedu párkrát, vyzkouším si to, a nic velkého jsem od toho nečekal. Chtěl jsem ale zajet dobrý výsledek, což se mi povedlo," řekl Engel s poukazem na čtyři roky staré maximum. "Určitě jsem ale nepočítal s tím, že odjedu deset ročníků," doplnil s úsměvem.

Pro bývalého endurového jezdce, který má na kontě starty v závodech mistrovství světa nebo na Šestidenní, se ale slavná rallye stala součástí života. "Co mě chytilo? Nejdříve dobrodružství, což mě drží doteď, a nyní mě baví být součástí něčeho velkého. Náš tým se trošku rozrostl a baví mě s klukama spolupracovat," pokračoval Engel, jenž si všechny dakarské starty připsal pod hlavičkou týmu MRG manažera Ervína Krajčoviče.

Rodák z Jablonce nad Nisou nezažil africkou podobu rallye, startoval ale v Jižní Americe a nyní se popáté představí v Saúdské Arábii. "Už si dokážu představit, co mě nyní čeká. Vím, že na začátku bude kamení a ne zrovna teplo. Do dun v Empty Quarter jsem se minule nedostal, tak snad se mi to povede v lednu," přál si Engel, jehož v letošním roce zradila technika a musel z rallye předčasně odstoupit.

Extrémně náročný ročník?

Organizátoři slibují závodníkům, že nadcházející ročník rallye bude extrémně náročný, Engel je ale v klidu. "Každý Dakar je těžký. Teď nás čeká například osmačtyřicetihodinová etapa a bude to hodně o taktice. Ve velkých dunách v Saúdské Arábii jsem sice ještě nebyl, ale v Jižní Americe ano. Cítím se v nich dobře," zdůraznil.

Novinkou pro Engela bude, že poprvé bude mít k dispozici digitální roadbook, doposud vždy používal papírovou verzi určení trasy. "Paradoxně kluci v týmu už s tím mají zkušenosti, ale já ne. Zjišťovali jsme si, jaké to je, a musím přiznat, že z toho mám docela obavy. V Maroku s tím kluci měli problémy, takže doufám, že vše vyřešili a pojede se dobře," konstatoval Engel.

Jeden z nejzkušenějších českých motocyklistů na startu se na Dakaru dokázal dvakrát v kariéře dostat do top 20 a tomuto výsledku by se rád přiblížil i v lednu. I když příprava nebyla ideální.

"V letošním roce mám najeto snad nejméně, co jsem kdy měl. Práce na motorkách a s klukama bylo hodně. Všichni jsme se soustředili hlavně na nováčky, takže nebylo tolik prostoru soustředit se sám na sebe," přiznal.

"Chtěl bych se ještě dostat do dvacítky. Je tam ale třicet rychlých továrních závodníků, kteří pořád trénují. Bude to hodně těžké, o tom ale Dakar je. Je těžký a dlouhý. Nikde není napsáno, že bych ještě nemohl být dvacátý," dodal Engel optimisticky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články